Завантаження ...

Друге народження меморіалу "Тим, хто врятував світ"

«Тим, хто врятував світ» - саме таку назву має меморіал героям-пожежникам, ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції, що є одним з символів зони відчуження - уособлення людської мужності та самопожертви. Пам’ятний знак, що створено не професійними скульпторами, а самими пожежними в пам'ять про своїх колег, що в перші хвилини трагедії прийняли на ...

 


«Тим, хто врятував світ» - саме таку назву має меморіал героям-пожежникам, ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції, що є одним з символів зони відчуження - уособлення людської мужності та самопожертви. Пам’ятний знак, що створено не професійними скульпторами, а самими пожежними в пам'ять про своїх колег, що в перші хвилини трагедії прийняли на себе нищівний удар вогняної стихії.

 

Трохи історії… Ідея створення пам’ятника народилася у травні 1995 року, коли наближалося 10-річчя Чорнобильської трагедії та обговорювався план заходів щодо увічнення подвигу ліквідаторів аварії. У вересні 1995 року, після 4-х місяців збору інформації, опрацювання безлічі ескізів, був затверджений робочий проект, згідно з яким і споруджено монумент: геральдична частина та дві скульптурні композиції.

 

Геральдична частина складається з 2-х трапецієподібних 11-метрових колон, з’єднаних у верхній частині між собою хрестом, як символ віри й життя, в основі колон — труба ЧАЕС над зруйнованим вибухом 4-м енергоблоком, що символізує смерть. Між хрестом і зруйнованим енергоблоком в центрі по висоті колон — земна куля, яка виконана із сталевої штаби, яка показує крихкість і вразливість планети від людської діяльності. Оперізують колони два кільця, як символ 10- і 30-кілометрової зони відчуження. Кільця, які зав’язані у вузол: це своєрідна алегорія нерозв’язних проблем, що приніс із собою, вийшовши з-під контролю, "мирний атом".

 

Скульптурні композиції розташовуються з правого і лівого боків геральдичної частини на майданчиках, на кожній з яких по 4-ри скульптури. На правій — скульптури пожежних. На лівій – фігури хіміка-дозиметриста, потерпілого, лікаря, що поспішає на допомогу, та працівника ЧАЕС, який перекриває засувку каналу з теплоносієм в реактор.

 

26 квітня 1996 року відбулося урочисте відкриття пам’ятника "Тим, хто врятував світ". Як розповідає творець проекту - пожежний Іван Симонов, у той момент ніхто не сподівався, що монумент стане центральним об’єктом, де згодом будуть покладати квіти президенти та вшановувати пам’ять загиблих. Протягом двох десятків років, у річницю трагедії, весь особовий склад вишикувався біля пам’ятки, звучала сирена, люди несли квіти.

Минуло більше трьох десятиліть і нажаль, пам’ятний знак опинився під загрозою.

 

Завдяки своєму народному походженню, так сталося, що монумент не знаходився ні на чиєму балансі, бюджетних коштів для його утримання, поновлення та ремонту не було передбачено.
"Але світ завжди не без добрих людей". І саме такі люди, небайдужі і щирі, справжні патріоти Поліського краю допомогли у відновлені пам"ятника. Майже рік щоденної спільної кропіткої праці і знову на бойове чергування разом з рятувальниками Чорнобиля стали герої скульптурної композиції - Ті, хто врятував світ.

Ми щиро дякуємо за допомогу - Михайло Семенюк ТОВ "Центр гідроізоляції і покрівлі", Іван Симонов,скульптор пам"ятника, Олександр Сирота Громадська рада при ДАЗВ, ДСП "ЦППРВ" Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення УЗВ, Олена Фоміна GAMMA Travel, Костянтин Власов "Chernobyl Exclusive Tours".
Дмитрий Подгурный @Михайло СeмeнюкТим, хто врятував світ @Olena FominaGAMMA Travel - tours to the Chornobyl zone
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия