Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

"Я став художником, як тільки взяв у руку олівець" - інтерв'ю з Олексієм Наварою

9 листопада - Всеукраїнський День культури. З 2013 року українці святкують день культури та працівників цієї сфери, а також день аматорів мистецтва. Ми зустрілися, щоб поговорити зі славутицьким художником про його діяльність та про це свято...

9 листопада - Всеукраїнський День культури. З 2013 року українці святкують день культури та працівників цієї сфери, а також день аматорів мистецтва. Ми зустрілися, щоб поговорити зі славутицьким художником про його діяльність та про це свято. 

Славутицький митець Олексій Навара ще з дитинства пише картини. Привчив до мистецтва Олексія його вітчим Анатолій Навара, який у 8 років записав хлопця до Міської художньої школи у Славутичі. Олексій вчився 6 років, після чого склав іспити та не покидав мистецство. Художник малює картини у чорно-білих кольорах, та говорить, що світ баче не як інакше як чорно-білим. 

 


- Свято День культури - це Ваш день?

- Це не тільки мій день, це день всіх людей, які прагнуть до чогось вищого. 

- Хто Вас привчив до мистецтва?

- Це був мій вітчим, який сам працює у мистецькій сфері. Він дав мені таке натхнення, казав, що треба знати культуру, розвиватися у цій сфері. Мені й самому хотілося навчитися творчості. 

- Яка Ваша улюблена картина?

- Дуже тяжко сказати, яка в мене улюблена особиста картина. Вони у мене всі улюблені, я не можу відокремити, тому що кожна моя картина, як як дитя. Я їх намалював, тому вони всі для мені однаково улюбелені. Для мене, напевно, якщо вжее х усіх виділити, то це картина, яку я нещодавно малював. Я довго працював над цією роботою, але через те, що немає багато вільного часу, я її недопрацював. Це старий японець, який сидить у тіні та дивиться кудись, напевно у майбутнє. 

   


Моя улюблена картина "зіркова ніч", яка належить Ван Гогу. Для мене Ван Гог це цікава особистість, він малював багато картин. Його не відразу визнали митцем. Через його стиль мистецтва, більшість думали, що його картини як скульптури, тому що він малював великими мазками. 

- Зі скільки років Ви художник?

- Хто такий Художник? По-перше, це людина, яка щось відтворює. Наприклад, якщо комусь не подобаються чиїсь картини, то це не означає, що та людина не є митцем. Мабуть, просто не всі люди розуміють стилі художників. Напевне, я став хужожником, як тільки взяв у руку олівець.

- Хто Ваш кумир?

- У мене кумиру немає. Але якщо з усіх людей виділити, то це Кіану Рівз. У нього можна багато чому повчитися і бідним, і багатим.

 

- Енштейн сказав: "Без фантазії немає мистецтва", чи згодні Ви з ним?

- Так, згоден. Якшо так подумати, то що можна цікаве намалювати, якщо у людини жодних думок. В наш час можна змалювати, ввідобразити вже знайому картину, але щось неповторне та особливе можна створити якщо маєш фантазію. Як казав Жак Фреско, що креативність - це вяти вже відомі речі та з'єднати їх унікальним спосібом. 

- Чому Ваші карини зокрема чорно-білі?

- Це мі' стиль - чорне та біле. Я його намагаюся розвивати як можна краще. У цих чорно-білих картинах є щось унікальне, є те, чого я не помічаю у різнокольорових. Передати емоції, почуття можна і через звичайний олівець. 



Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: