Завантаження ...

Топ-12 фактів про Чорнобиль, яких ви не знали

33 роки тому сталася Чорнобильська катастрофа. Радіоактивна хмара накрила Україну, Білорусь, Росію та низку країн Європи. Про цю трагедію нам розповідали в школі, на уроках, на заходах. Але розповіді про цю катастрофу не порівняти з тим, що бачили очевидці...

 


33 роки тому сталася Чорнобильська катастрофа. Радіоактивна хмара накрила Україну, Білорусь, Росію та низку країн Європи. Про цю трагедію нам розповідали в школі, на уроках, на заходах. Але розповіді про цю катастрофу не порівняти з тим, що бачили очевидці. 

Сьогодні ми хочемо поділитися з читачами сайту цікавими фактами про катастрофу на ЧАЕС та про саме місто Чорнобиль. 


№1

Чорнобильська катастрофа настільки глобана, що їй присвоїли сьомий рівень небезпеки за міжнародною шкалою ядерних подій.

№2 

У місті Чорнобилі в кінці 19 століття населення міста становило понад 10 тисяч людей, з яких дві третини були євреями. У Чорнобилі було близько 10 синагог.

№3

50 мільйонів кюрі - такий загальний викид падіоактивних матеріалів. Ця сума дорівнює наслідкам вибухів 500 атомних бомб, які в 1945 році скинули американці на Хіросіму.

№4

Про Чорнобиль вже зняли немало фільів. У 2019 році вийшов міні-серіал "Чорнобиль" від творців "Гри Престолів".

№5

На території Чорнобиля після 8-ї години вечора діє комендатська година.

 


№6

У Чорнобилі знаходиться секретна радіолокація Дуга-2. Ця величезна конструкція направляла свої антени в бік США, вистежуючи літаки та ракети, що наближаються.

№7

Повний розпад останнього радіоактивного елемента на забруднених територіях (плутонію-239) до стану природного матеріалу відбудеться в 26486 році (через 24500 років після аварії).

№8

Більше всього від катастрофи на ЧАЕС постраждала не Україна, а Білорусь, яка отримала 70% радіоактивного забруднення. Наслідки для країни оцінили у 235 мільярдів доларів США,

№9

Дороги в Зоні відчуження ідеально рівні, аби не розкидати радіактивні відходити, що перевозяться у вантажівках. За регламентом, ці машини повині пересуватися зі швидкістю не менше 40 км за годину. 

№10

Було евакуйовано 47 500 жителів Прип'яті. Зараз у Зоні відчуження проживає 140 самопоселенців. Близько 7 мільйонам людей в Україні, в Білорусі та в Росії виплачують компенсацію. 

№11

Ядерні дощі пройшли настільки далеко, що дійшли аж до Ірландії.

№12

800 тисяч чоловік ризикували своїм життям та здоров'ям, аби запобігти наслідки аварії на ЧАЕС. 25 тисяч з них померли, а понад 70 тисяч стали інвалідами. 



Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия