Завантаження ...

Щодо фінансування ЧАЕС

Нещодавно учасниками «Україна – ЄБРР» були обговорені питання фінансування Чорнобильської атомної електростанції. Воно планується у повному обсязі, щоб забезпечити функціонування об’єктів, які було побудовано за кошти міжнародних партнерів. На засіданні Спільного Комітету «Україна – Європейський банк реконструкції та розвитку», що відбулося у форматі онлайн-конференції ....

 
 

Нещодавно учасниками «Україна – ЄБРР» були обговорені питання фінансування Чорнобильської атомної електростанції. Воно планується у повному обсязі, щоб забезпечити функціонування об’єктів, які було побудовано за кошти міжнародних партнерів.

На засіданні Спільного Комітету «Україна – Європейський банк реконструкції та розвитку», що відбулося у форматі онлайн-конференції в будинку Уряду за участі Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, Віце-президента з питань політики та партнерства Європейського банку реконструкції та розвитку П’єра Хайльброна, Першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдана Боруховського, Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергія Калашника, в. о. Генерального директора Чорнобильної АЕС Володимира Пєскова та представників органів виконавчої влади, було обговорено фінансування ДСП «Чорнобильська АЕС» у поточному році, а також планування бюджетного фінансування на 2021 рік та подальшу співпрацю з міжнародними партнерами.

 
 

У вітальному слові Віце-прем’єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зазначила, що від часу попередньої зустрічі було зроблено конкретні кроки щодо зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації та приведення майданчика станції у безпечний стан, а також запевнила, що робота над удосконаленням бюджету буде продовжена.

Віце-президент з питань політики та партнерства Європейського банку реконструкції та розвитку П’єр Хайльброн наголосив, що питання досягнення радіаційної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС є надзвичайно важливим для усієї європейської спільноти та для ЄБРР. А будь-які фінансові труднощі, які можуть вплинути на експлуатацію об’єктів, що були побудовані за фінансової підтримки міжнародної спільноти, можуть дати негативний сигнал щодо продовження співпраці з Україною.

 
 

Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський поінформував міжнародних партнерів про дії Міністерства у напрямку забезпечення фінансування Чорнобильської АЕС та подальшої співпраці з ЄБРР.

Наразі Міндовкілля активно співпрацює із Мінфіном, Комітетом з питань бюджету та Комітетом з питань екологічної політики та природокористування для вирішення питання фінансування ДСП «Чорнобильська АЕС» у 2021 році. «Ми маємо позитивну динаміку зустрічей із комітетами та впевнені, що між першим та другим читанням ми зможемо досягти необхідних показників у бюджеті на наступний рік», – зазначив Богдан Боруховський.

Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергій Калашник поінформував учасників Спільного Комітету «Україна – Європейський банк реконструкції та розвитку» про стан погодження законопроєкту «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему» на період з 2021 до 2031 року.

«Внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему стане законодавчо визначеним підґрунтям для реалізації комплексу заходів і завдань та дасть можливість Мінфіну під час складання бюджету на наступні роки враховувати відповідні кошти на реалізацію усіх необхідних кроків», – наголосив Голова ДАЗВ Сергій Калашник.

Проєкт Закону пройшов усі процедури щодо проходження стратегічної екологічної оцінки та був направлений на погодження до зацікавлених міністерств та відомств. Погодження, пропозиції та зауваження, відповідно до Регламенту Кабінету Міністрів України, було отримано від усіх ЦОВВ окрім Мінфіну. Відсутність надання відповідного висновку Мінфіном затягує процес погодження та направлення законопроєкту до Кабінету Міністрів України для прийняття рішення про подання на розгляд до Верховної Ради України.

Довідково.
Відповідно до законопроєкту «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему» на період з 2021 до 2031 року зокрема, на 2021 рік для виконання усіх необхідних заходів та завдань на майданчику Чорнобильської АЕС необхідно понад 2 млрд грн. На сьогоднішній день, відповідно до проєкту Державного бюджету на 2021 рік, фінансування заходів, які спрямовані на підтримку у безпечному стані енергоблоків та об’єкта «Укриття», а також підготовку до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, забезпечені на 50%.

Для забезпечення 100% фінансування ДСП «ЧАЕС», а саме: введених в експлуатацію об’єктів (НБК, заводу із переробки рідких радіоактивних відходів, промислового комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів, а також Сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2)), що побудовані за рахунок коштів міжнародних донорів через фонди, які адміністрував ЄБРР, необхідно додатково виділити кошти в обсязі понад 1 млрд грн.

В. о. Генерального директора Чорнобильської АЕС Володимир Пєсков поінформував стосовно проведення «гарячих» випробувань СВЯП-2, під час яких здійснюється перевезення відпрацьованого ядерного палива зі сховища «мокрого» типу СВЯП-1 до сховища «сухого» типу СВЯП-2.

На сьогодні, згідно з графіком, дата завершення гарячих випробувань запланована на грудень 2020 року, а на квітень 2021 року заплановано отримання ліцензії на експлуатацію СВЯП-2. Але часткове фінансування потреб ЧАЕС може поставити під загрозу проведення відповідних робіт у 2021 році.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия