Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Де та коли краще збирати гриби під Славутичем: поради від грибників

Наймачніші гриби - це ті, які зібрані власними руками. Досвідчені грибники точно знають, де та коли треба їх збирати. І у Славутичі досвідчених вистачає, тому що навколо міста широкий та...

 


Наймачніші гриби - це ті, які зібрані власними руками. Досвідчені грибники точно знають, де та коли треба їх збирати. І у Славутичі досвідчених вистачає, тому що навколо міста широкий та густий ліс, в якому зповна грибів. Збирати починають з ранньої весни до пізньої осені. Відправлятися за грибами потрібно тоді, коли пройде дощ (але не сильний, тому що вони можуть набрати вологи), після дощу настане потепління - тоді і треба йти. Частіше після теплої ночі, зранку з'являється туман - це і є головною ознакою, що гриби починають рости, так як вони ростуть на вологому грунті та при високій температурі повітря.

Збирати краще до перших заморозків. Такі види, як маслюки, підберезники, підосичники, зростають зазвичай до жовтня. Коли температура повіртя знижується до 10 градусів, то ці види грибів рідко, де зустрінеш. 

Вірний признак того, що рік на гриби буде врожайним - малосніжна зима та недощова осінь. А народна приказка говорить, що як тільки берези та осики скинуть свої сережки, то вже можна йти за врожайними грибами. 

Досвідчені славутицькі грибники знають, де їх більше всього та коли краще збирати. Ми поспілкувалися з одним із них.

- Гриби краще збирати в середині червня та під кінець жовтня, тоді якраз першими починають з'являтися лисички. Потрібно наглядати за погодою, якщо дощ був не сильним, то можна йти. Після сильного дощу гриби вбирають в себе вологу, як губка, тоді вони псуються. В кінці липня до серпня ліс наповнений підосичниками та білими грибами, - прокоментував Грім Олександрович.

Як запевняє грибник, не потрібно йти в глибини лісу, щоб назбирати гриби. Вони можуть бути і на початку. Навкола залізничної дороги біля міста зповна грибів. Їх перші клієнти - собачники. З самого ранку люди йдуть на прогулянку зі своїми домашніми улюбленцями та зустрічають по дорозі молоді гриби тієї пори. Біля міста Славутича ростуть осики, які залишилися ще при будівництві міста, а більшість знають, що якраз під ними і ростуть підосичники. 

Якщо йти за грибами, то потрібно і вдягатися відповідно.

- Вдягайте високе взуття, тому що в нашому лісі зустрічаються змії, є декілька видів ядовитих - у місті Славутичі вакцини від яду немає, потрібно буде їхати до Чернігова. Але змії зустрічаються рідко, бо їх мало. Потрібно вдягати головний убір, у лісі вистачає паутини та пауків. Гриби потрібно або зрізати або обережно викручувати - єдиний вірний метод поки що так і не знайшли, - пояснив Грім Олександрович, місцевий грибник.

 


Якщо є люди, які хочуть піти за грибами, але знають лише декілька видів. Грибники радять зрізати гриби ті, які точно знає людина, що вони їстівні, або ті, які здаються їстівними. Під час збирання, краще їх не їсти. Грім Олександрович пояснив, що краще прийти додому та дослідити види за допомоги інтернету. Або надіслати фото грибів до славутицької групи, аби запитати у більш досвідчених поради.

- Грибнику-початківцю не варто збирати пластинчасті гриби, потрібно орієнтувати на губчастих грибах. У ліс не варто ходити одному, бажано брати з собою того, кто більш досвідчений, а якщо вже і пішов, то краще впевнитися в грибах, запитавши поради у групі. Ліс потрібно берегти, ні в якому разі не смітити. Обов'язково взягати високе взуття та головний убів, не забудьте одяг з довгими рукавами - це не завадить. Збирати гриби - тільки у корзини, тому що вони мають отвори, і таким чином гриби дихають. Такі види збору, як пакети, закритий посуд, відра - зіпсують ваші гриби ще до того, як ви прийдете додому, і скоріше за все, гриби, які були знизу потрібно буде викинути, - дав поради новачкам Грім Олександрович.

Збирання грибів - це не іграшки, і до цього процесу потрібно підходити серйозно. До того, як йти за грибами потрібно підготуватися: прослідкувати за погодою, вивчити назви та зовнішній вигляд їстівних грибів.



Текст БРИТАН Дар'я та фото ОЛЕКСАНДРОВИЧ Грім





 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: