Завантаження ...

День залізничника: яким був спочатку залізничний вокзал у Славутичі

Сьогодні працівники залізничного транспорту України відзначають свій день - день залізничника. Місто Славутич був побудований на залізничній лінії Овруч-Чернігів. Тодішнім начальницею полустанку,а...

 


Сьогодні працівники залізничного транспорту України відзначають свій день - день залізничника. Місто Славутич був побудований на залізничній лінії Овруч-Чернігів. Тодішнім начальницею полустанку,а згодом і всієї станції Славутич було Добродій Галина. А з січня 1997 року і по сьогоднішній день, начальником станції є Кримський Володимир. 

Краєзнавчий музей міста Славутича поділився подробицями. 

У 1972 році був укладений так званий «оксамитовий», тобто безстиковий шлях (при цьому пасажир не чує стукіт коліс вагона на стиках рейок. - Є. А.) від ст. Чернігів до середини перегону Жукотки - Малейки. У 1973-1974 роках було піднято верхню частину колії з земляного полотна на щебінку на ділянці Малейки – лівий берег річки Прип'ять (я брав безпосередню участь у цих роботах, працюючи монтером шляху залізниці. - Є. А.).

Для введення в експлуатацію електропоїздів ділянку Чернігів - Славутич - Семиходи електрифікували (1986-1988) і проклали «оксамитовий» шлях Славутич - Семиходи (1987-1988). На станції Славутич було укладено п'ять станційних колій, побудовано будівлю пасажирського вокзалу на 500 осіб і чотири високих платформи. Під посадкою/висадкою пасажирів біля трьох пасажирських платформ могли одночасно перебувати п'ять поїздів. У будівлі вокзалу планувався буфет на 18 посадочних місць.
У 1989 р. курсувало сім пар електропоїздів Чернігів - Славутич - Іолча. У 1994 р. для обслуговування жителів Славутича курсував пасажирський поїзд Славутич - Чернігів - Ніжин - Київ і назад.
20 серпня 1999 року було офіційно відкрито електрифіковану дільницю Ніжин - Чернігів, що в подальшому дало можливість введення в експлуатацію електричок Ніжин - Чернігів - Славутич - Ніжин, а потім і комфортабельну електричку Київ - Ніжин - Чернігів - Славутич - Неданчичі - Київ. У квітні 2015 року додали електричку (для студентів) Київ - Чернігів - Київ у неділю.

У музеї є еспонати, які збереглися з тодішніх часів, які можна переглянути.


Британ Дар'я
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия