Завантаження ...

Співпраця ЧАЕС та Корейського інститута досліджень атомної енергії

KAERI (Корейський інститут досліджень атомної енергії) та Чорнобильська атомна електростанція стануть тісно співпрацювати щодо дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів. Відповідна угода нещодавно була підписана на Чорнобильській АЕС. Як розповів заступник директора технічного (з поводження з радіоактивними відходами) Чорнобильської АЕС Олександр ....

 

KAERI (Корейський інститут досліджень атомної енергії) та Чорнобильська атомна електростанція стануть тісно співпрацювати щодо дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів.   Відповідна угода нещодавно була підписана на Чорнобильській АЕС.

Як розповів заступник директора технічного (з поводження з радіоактивними відходами) Чорнобильської АЕС Олександр Скомарохов, у рамках цієї угоди представники ЧАЕС за технологіями KAERI і за погодженими з KAERI процедурами виконають дезактивацію фрагментів бетону та металу, які мають радіоактивне забруднення широким спектром випромінюючих елементів.

«Це взаємовигідне співробітництво. KAERI має технічні розробки, спрямовані на дезактивацію радіоактивно забруднених поверхонь, однак випробувати ці технології на реальних, а не штучно забруднених поверхнях, не може, оскільки подібні забруднення в Кореї на сьогодні відсутні. Водночас, Чорнобильська АЕС, виконуючи виведення станції з експлуатації, постійно шукає засоби і технології, які дозволять, з одного боку, якісно виконувати дезактивацію матеріалів, а з іншого – істотно зменшити кількість РАВ, що утворюються в цьому процесі. Таким чином, майданчик ЧАЕС є свого роду лабораторним полігоном для випробування запропонованої фахівцями KAERI технології».

Під час проведення випробувань, які триватимуть до кінця 2021 року, буде дезактивовано елементи з відомими характеристиками забруднення, зокрема бетонні фрагменти конструкцій, а також металеві пластини з нержавіючої й вуглецевої сталі, шляхом пінної дезактивації.

У разі позитивних результатів випробування Чорнобильська АЕС отримає додаткову до наявних технологію дезактивації з правом використання виключно на промисловому майданчику станції.


Інформація: Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия