Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У центрі Чернігова археологи знайшли залишки будівлі часів Київської Русі

Будівлю часів Київської Русі знайшли, коли розкопували колектор на вулиці Київській у Чернігові. Про це Суспільному повідомив історик Ігор Ігнатенко. Що це було - будинок чи господарська споруда, сказати не можуть. Печі не знайшли у тому розрізі, де проводяться роботи. Розкопувати далі не можна.,..

 

Будівлю часів Київської Русі знайшли, коли розкопували колектор на вулиці Київській у Чернігові. Про це Суспільному повідомив історик Ігор Ігнатенко.

Що це було - будинок чи господарська споруда, сказати не можуть. Печі не знайшли у тому розрізі, де проводяться роботи. Розкопувати далі не можна.

                                                      Рештки давньоруської споруди у стінці траншеї.

Недалеко від залишків будівлі знайшли фрагмент горщика, його вінчик. З його допомогою встановили приблизний вік споруди. Київська Русь, період найбільшого розквіту Чернігова, 12-те сторіччя.

                                                  Фрагмент горщика знайдений на вулиці Київській у Чернігові

На цій ділянці знайшли і фрагмент амфори.

                                                 Фрагмент амфори знайдений на вулиці Київській у Чернігові

«Судячи з форми це була грушоподібна амфора. Такі не часто в нас трапляються на Чернігівщині. З амфорами до нас привозили з Візантії олію або цінні сорти вина», - пояснив історик Ігор Ігнатенко.

Там же знайшли масивний н. Ігор Ігнатенко говорить, що він завеликий для побутового використання. Таким могли у той час користуватися скотарі. А те, що знайшли його на сучасній вулиці Київській, може підтвердити попередні припущення про те, що це був район ковалів. У середньовіччя вони могли будуватися і працювати саме на цьому місці.

                                          Фрагмент амфори знайдений на вулиці Київській у Чернігові

На дні котловану знайшли світлий шар, який є дном давньої яруги. Ця знахідка змінює розуміння істориків про середньовічну архітектуру міста. Будувалися люди, підлаштовуючись під природній рельєф.

«Справа в тому, що чернігівці в 19 ст. називали все ровами. Вони по назві не відрізняли рову штучного оборонного від природної яруги. Давня яруга демонструє палеорельєф, який існував тут до появи людей», - пояснив історик.

Зі слів Ігоря Ігнатенка, в старовину Чернігів був не таким рівним як зараз. Його центральна частина була прорізана кривулястими ярами, яругами. Давні вулиці пристосовувалися саме до них, тому планування стародавнього Чернігова, його вулиць відрізнялося від сучасної сітки вулиць і площ міста.

На Київській зараз працюють ремонтники «Чернігівводоканалу». Перекладають водогін та каналізаційний колектор. Триватимуть роботи до кінця вересня і обійдуться у 24 мільйони гривень.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: