Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

На захісті прав дитини та родини

Славутицька служба у справах дітей та сім’ї виконавчого комітету міської ради, в перших числах липня, визначає своє 25 річчя. Цієї даті була присвячена зустріч з начальником служби Валентиною Дудінською (Історична довідка) Рішення виконавчого комітету №334 від28.06.1995 року У відповідності із Законом України ...

 
 

Славутицька служба у справах дітей та сім’ї виконавчого комітету міської ради, в перших числах липня, визначає своє 25 річчя. Цієї даті була присвячена зустріч з начальником служби Валентиною Дудінською.

(Історична довідка)

Рішення виконавчого комітету №334 від28.06.1995 року
У відповідності із Законом України "Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх",на виконання постанови Верховної Ради України від 24.01.95 року, рішення обласної Ради народних депутатів від 19.05.95 року виконавчий комітет міської Ради вирішив:

1. Створити 01.07.95 службу у справах неповнолітніх у складі двох штатних одиниць....
2. Призначити Семенюк Ольгу Петрівну на посаду начальника служби у справах неповнолітніх...

Це рішення підписано головою міської ради Володимиром Удовиченко та секретарем виконкому Лідією Леонець.

 
 

У 2000 році службу очолила Валентина Дубінська, яка займає цю посаду і сьогодні. Служба за роки функціонування змінювала назву,сьогодні - це Служба у справах дітей і сім’ї виконавчого комітету Славутицької міської ради.

Переглянемо статистичні дані.

За роки з1995 по 2020 служба опікувалась 275 дітьми-сирітами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. За цей час усиновлено 46 дітей. Одними з перших в Київській області, у 1990 році, за покликом серця, Людмила та Олександр Моргунови створили дитячий будинок сімейного типу. Вперше взято 10 дітей з Київської області, а разом, за роки його існування до 2017 року у дитячому будинку сімейного типа Л.Ф.Моргуновой виховано 29 дітей. За любов до дітей, за тепло та безмежну ласку і турботу в 2004 році Людмила Федорівна стала переможцем міської програми "Людина року", а в 2006 році мати-вихователька визначена державною нагородою - орденом Княгині Ольги III ступеню. У 2017 році ДБСТ Моргунової було переведено у статус прийомної сім"Ї.

З 2013 року у Славутичі було створено другий ДБСТ родини Володимира та Олени Автуєвич, у якому родинне тепло отримали 7 дітей. У зв’язку з тим що, будинок сімейного типу виховав дітей Славутича, а 5 дітей було усиновлено, 2-х повенуто у родини, в 2019 році будинок припинив функционування. У Славутичі с 2002 року працює дитячий будинок, який зараз має назву "Центр захисту дітей", де у різний період виховалися 132дитини.

За період роботи служба у справах дітей та сім’ї обстежила 7746 сімей, проведено 1782 рейдів.

 
 

Валентина Миколаївна, ви очолюєте службу з 4 квітня 2000 року, вже 20 років. а що, на ваш погляд, у роботі служби найважче, а що радує та тішить душу?

- Повноваження місцевих служб у справах дітей та сім’ї мають за мету соціальний захист дітей, в тому числі тих, які опинилися в складних життєвих обставинах, захист їх житлових та майнових прав. Одним з перших наших завдань - це проведення профілактичної роботи щодо запобігання та протидії домашньому насильству та жорстокому поводженню з дітьми, проведення заходів щодо попередження негативних проявів серед дітей та попередження залучення дітей до найгірших форм дитячої праці, проведення заходів щодо працевлаштування неповнолітніх та здійснення перевірок додержання законодавства про працю дітей. Профілактика соціального сирітства.

Захист житлових та майнових прав дітей. Серед усього саме тяжке, на мою думку, це вилучення дитини у батьків, з сімейного середовища. Це тяжко і з моральної точки зору, і з точки зору того, що у дітей, у той момент порушуються права дитини, на батьківську турботу і догляд, сімейне оточення, але міра необхідна тому що існує загроза дитини і вона іде само від батьків. Спиртні напої, безвідповідальність, халатність - від цього страждають діти. Важко виховати у батьків, які розлучаються, батьківські обов’язки.

 
 

А кращі хвилини це ті, коли повертаємо дитину в рідну сім’ю, коли здоровий глузд у батьків перемагає, вони відчувають свою особисту відповідальність за виховання та соціальний захист своєї дитини".

 - Ви, багато років очолюєте службу, пороч з вами в різни роки працювали Вікторія Грозова,Анжеліка Зубець, Уляна Єрастова, Марина Макатьор,Валентина Парнюк, Любов Рубаха, Ганна Тарасенко і Оксана Шевчук А яки вади характеру ви цінували у своїх підлеглих?

Кожна з цих дівчат - це особистість, більше усього я поважаю в них людяність, відповідальність чесність та бажання допомогти людям. Робоче навантаження із року в рік не зменшується, чисельність дітей, яки опинились в СЖО НЕ ЗМЕНШУЄТЬСЯ! Але є позитивні показники чисельності багатодітних родин( 14 родин за рік),и у Славутичі проживає 26 славутчанок, які мають Почесне звання України "Мати-героїня".

Міський го

 
 

лова Юрій Фомічев каже: "Ця служба одна з найважливіших напрямків у роботі органів місцевого самоврядування, вона потрібна і вона дуже відповідальна, тому що працюють у сім’ях, де не допроцовують батьки, де сім’я і дитина потрапляють у складне життевє становище. У роботі цієї служби не можливо формалізму і безємоційного прогматизму, тому що прийом рішень найчастіше балансує між законністю і мораллю, а рішати потрібно на користь дитини. Неможливо неоцінити работу служби. Я с повагою і довірою відношусь к Валентині Дубінськой і ії колегам, я їм дякую за роботу, яку можливо назвати дійсно філософією життя " допоможи дитині".



Вадим ІВКІН

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: