Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Про можливість відновлення діяльності ринку у м. Славутичі

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2020 №313 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211» врегульовано питання діяльності агропродовольчих ринків в умовах карантинних обмежень, зокрема знято заборону на діяльність таких ринків за умови дотримання протиепідемічних вимог до діяльності агропродовольчих...

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2020 №313 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211» врегульовано питання діяльності агропродовольчих ринків в умовах карантинних обмежень, зокрема знято заборону на діяльність таких ринків за умови дотримання протиепідемічних вимог до діяльності агропродовольчих ринків, встановлених головним державним санітарним лікарем України.

Постановою головного державного санітарного лікаря України від 27.04.2020 №14 встановлені такі вимоги:
- наявність реєстрації агропродовольчого ринку, як оператора ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
- допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора);
- проходження безконтактного температурного скринінгу;
- наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;
- кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв.м торговельної площі;
- відстань між місцями продавців – не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику);
- проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні 3 год., прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;
- відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
- забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися;
- агропродовольчим ринком забезпечується контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативне усунення порушень.

У вищевказаних постановах мова йде виключно про діяльність агропродовольчих ринків, якими відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі –Закон) є суб’єкти господарювання, що створюють належні умови для реалізації (оптової реалізації) сільськогосподарської продукції, в тому числі харчових продуктів, на спеціально оснащених та відведених місцях відповідно до Закону. Тобто, знято заборону на діяльність ринків, які здійснюють оптову реалізацію сільськогосподарської продукції та продуктів харчування.

Такі ринки повинні бути зареєстровані, як оператори ринку харчових продуктів відповідно до Закону. Така ж вимога є і у вищевказаній постанові головного державного санітарного лікаря України.

В адміністративно-територіальних межах м. Славутича відсутні агропромислові ринки, які мають реєстрацію, як оператори ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Крім цього, на теперішній час залишається незмінним рішення Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 02.04.2020, пунктом 1.2. якого заборонено роботу ринків та об'єктів торгівлі, які розташовані на їх територіях, крім ринків оптової торгівлі сільськогосподарською продукцією та дистанційної торгівлі з обов'язковою адресною доставкою.

З метою з'ясування обставин та умов, за яких може бути відновлена робота ринку в м. Славутичі виконавчим комітетом Славутицької міської ради направлене відповідне звернення на адресу Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області.


Відділ з питань ЦЗ та ЦЗН

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: