Завантаження ...

Т. в. о. Голови ДАЗВ прозвітувала про діяльність Агентства у 2019 році та представила плани на 2020 рік

У вітальному слові т. в. о. Голови ДАЗВ Катерина Павлова зазначила, що чорнобильські фахівці і територія – це найбільш цінне та особливе, що є у ДАЗВ. Майже 6 000 працівників і понад 2 600 квадратних кілометрів території. «Я мала нагоду декілька років свого життя присвятити ДАЗВ і знаю багато особливостей ...

 

У вітальному слові т. в. о. Голови ДАЗВ Катерина Павлова зазначила, що чорнобильські фахівці і територія – це найбільш цінне та особливе, що є у ДАЗВ. Майже 6 000 працівників і понад 2 600 квадратних кілометрів території.

«Я мала нагоду декілька років свого життя присвятити ДАЗВ і знаю багато особливостей функціонування Агентства. Я розумію, що мушу створити гідні умови і мотивацію для усіх цінних працівників задля ефективної діяльності ДАЗВ та його підприємств, а також культуру якісних взаємовідносин», - зазначила вона.

У 2019 році Державне агентство України з управління зоною відчуження працювало над реалізацією основних завдань, зокрема, зняттям з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворенням об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, подоланням наслідків Чорнобильської катастрофи, поводженням з радіоактивними відходами та реалізацією державної політики у сфері управління зоною відчуження і зоною безумовного (обов’язкового) відселення.

Так, минулого року було завершено комплексні випробування систем та обладнання Нового безпечного конфайнмента та отримано відповідні документи щодо його готовності до прийняття в експлуатацію. Також, було завершено комплексні «холодні» випробування Сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2). У 2020 році робота буде спрямована на отримання окремого дозволу Держатомрегулювання на дослідно-промислову експлуатацію пускового комплексу (ПК-1) НБК, а на СВЯП – 2 заплановано початок та завершення комплексних «гарячих» випробувань.
 

 


Важливою ділянкою роботи стала нормотворча діяльність Агентства. Зокрема, супроводжувався Закон України щодо вдосконалення законодавства у сфері поводження з радіоактивними відходами. Прийняття закону дозволить впровадити сучасну систему класифікації РАВ, яка відповідає усім міжнародним стандартам безпеки.

Указ Президента України «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Також, супроводжувалися декілька постанов Кабінету Міністрів України, які дозволили внести зміни до переліку суб’єктів господарювання, в яких створюється відомча пожежна охорона, порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки у безпечному стані енергоблоків та об’єкта «Укриття» і здійснення заходів щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та відновлення об’єктів транспортної інфраструктури зони відчуження.

За словами Катерини Павлової, у 2020 значна увага буде приділятися супроводженню законопроєктів, які були розроблені на виконання Указу Президента України від 10.07.2019 № 512 «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Так, прийняття розроблених законопроєктів дозволять переглянути правовий режим зон радіоактивно забруднених територій, врегулювати функціонування й розвиток територій та об’єктів природно-заповідного фонду в межах Чорнобильського заповідника, посилити відповідальність за порушення вимог режиму радіаційної безпеки та удосконалити механізм організації відвідування території зони відчуження.

Стосовно реалізації ще одного із завдань - здійснення управління у сфері поводження з радіоактивними відходами, то у 2020 році заплановано завершення «гарячих» випробувань ЦСВДІВ, ліквідація могильника радіоактивних відходів «Цибулеве», а також початок робіт з перевезення високоактивних відходів з одеської філії ДСП «Об’єднання «Радон» до спеціалізованого сховища у зоні відчуження
 

 

У 2019 році ДАЗВ проводило виконання робіт за 22-ма проєктами міжнародної технічної допомоги, донорами за якими були: Уряд США, Уряд Японії, Європейська Комісія, ГЕФ ЮНЕП, МАГАТЕ, ЄБРР.

У сфері міжнародного співробітництва у 2020 році основна діяльність буде спрямована на підготування та проведення тематичної панелі України під час проведення 64-ї сессії Генеральної конференції МАГАТЕ у 2020 році та проведення експертної місії МАГАТЕ з питань комплексної експертизи програм поводження з РАВ та ВЯП, виводу з експлуатації та екологічної реабілітації – ARTEMIS.

Минулого року зону відчуження відвідало 124 тис. туристів. Також, були розроблені нові туристичні маршрути, а для оперативності та прозорості процесів відвідування – запроваджено е-квиток.

За словами т.в.о. Голови ДАЗВ Катерини Павлової, 2020 рік має стати роком успішної реалізації проєкту Магніт «Чорнобиль. Відродження», запуском нового бренду зони відчуження, оцифровкою туристичних маршрутів. Також, заплановано реалізацію проєкту створення в зоні відчуження міжнародного наукового Хабу, з метою проведення наукових досліджень та розвитку науки за Чорнобильською тематикою.

«Дотримання принципів прозорості у діяльності, а саме - повна діджиталізація усіх процесів у ДАЗВ та підприємствах зони, сприятиме підвищенню аналізу ефективності нашої спільної роботи та використанню коштів. Чорнобиль у смартфоні не тільки реальність, а й вимога часу», - повідомила Катерина Павлова.

Так, у 2020 в планах Агенства вдосконалити портал та розширити функціонал для подання заяв, для отримання спецдозволу на будь-яку діяльність у зоні відчуження. Розширення системи документообігу підвищить прозорість та ефективність роботи.


@Бондаренко Олег, @Ostap Spypaylo @Чередніченко Ірина, @Бочарова Ірина, @Вербило Марія

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия