Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

80 років - легендарному тренеру стрибків на батуті Володимиру Савельєву

Легендарний тренер відділення стрибків на батуті Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи - Володимир Костянтинович Савельєв, який власне і привніс в місто цей вид спорту, відзначає своє 80-ти річчя. Не дивлячись на свій поважний вік, Володимир Костянтинович продовжує тренерську діяльність, успішно готуючи все нових і нових спортивних зірок.

 Легендарний тренер відділення стрибків на батуті Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи - Володимир Костянтинович Савельєв, який власне і привніс в місто цей вид спорту, відзначає своє 80-ти річчя .

Хочу жити в Поліськім краю…

 Тренер з акробатики і спортивної гімнастики, жив та працював у Томську. Та, зізнається, його завжди приваблював мальовничий Полісський край.

 З газет та радіо він дізнався про місто Припять , яке на той час будували шаленими темпами. Володимир Костянтинович вирішив написати листа керівництву відділу спорту міста енергетиків, з проханням взяти його на посаду тренера спортивної гімнастики, та відповідь була не однозначна, бо в Прип’яті, на той час спортивної школи не було. Як то кажуть, не судилося.
 
Та за волею долі, вже після аварії його донька та син потрапляють до Славутича, на роботу на Чорнобильську АЕС. Слідом за ними, у 1996 році, переїздить і Володимир Костянтинович, разом з дружиною.

 

Як все починалось…
 У той час директором спортивних споруд міста був Василь Васильович Колобов, і саме він запросив Володимира Савельєва на роботу на абонементній основі в спортивний клуб «Арена».
Маючи значний досвід організаційно-господарської роботи (в минулому очолював спеціалізовану дитячо-юнацьку спортивну школу зі спортивної гімнастики в Томськ-7 (нині Сіверськ) і ДЮСШ-3 Томськ), Володимир Савельєв почав зі створення матеріально технічної бази в Тбіліському фізкультурно-оздоровчому комплексі.

 За короткий період, з наявних в Славутичі незадіяних лиж і матів, була створена професійна акробатична доріжка, поставлена велика і мала гімнастичні перекладини, були повішені канати. На особисті кошти сина, інженера ЧАЕС Максима Савельєва, були закуплені і привезені з Санкт-Петербургу пружини і сітка, що дозволило відновити наявний в Тбіліському фізкультурно-оздоровчому комплексі батут.
З появою початкової матеріальної бази, стало можливим навчати дітей з абонементних груп елементам акробатики і гімнастики. Діти стали лазити по канату, виконувати гімнастичні комбінації на перекладині, робити акробатичні трюки на доріжці і стрибати на батуті.
Це не залишилося поза увагою з боку мера Славутича - Володимира Петровича Удовиченко. Він часто заходив до Тбіліського фізкультурно-оздоровчого комплексу, розгледівши в розпочатій справі перспективу для міста і його жителів, Володимир Петрович запропонував прийняти Володимира Савельєва на роботу в ДЮСШ ОПК ЧАЕС на посаду тренера-викладача з акробатики.
Так розпочалася славна історія відділення стрибків на батуті в Славутичі.

Відділення стрибків на батуті підкорює спортивні вершини…

Перші перемоги не змушували на себе чекати. Серед досягнень:
Чемпіони та призери Кубків та чемпіонатів України
- Пасенко Ігор (2000, 2002, 2003, 2006, 2007 г.)
- Заводчикова Ніна - перший майстер спорту України (2004)
- Дьока Євген (2002- 2007, 2009 г.)
- Ремез Дмитро, Прибильська Тетяна, Нагієва Айсель, Ступа Анна,
Артем'єва Настя (2002 г.)
- Михайленко Олександр (2002, 2005)
- Панасевич Микита (2003, 2006, 2007, 2009-2011, 2013, 2014 г.)
- Івашко Максим (2003 рік)
- Сабакарь Дмитро (2005, 2006, 2009, 2010, 2013, 2014 г.)
- Мазанка Вероніка, Кривопиша Олексій (2006 г.)
- Заводчиков Василь, Степаненко Іванка, Сівець Анастасія (2009 г.)
- Горшунов Олексій (2009, 2011 р)
- Доронін Артем (2010р.)
- Анонічев Іван, Луньов Данило (2012 р)
- Сільніченко Данило (2013р.)
- Лавриченко Радіон (2013, 2014 г.)
- Шкуліпа Андрій (2018)

Чемпіонати Європи:
• У 2006 році на молодіжній першості Європи у Франції Дёка Євген зайняв 6 місце, показавши кращий результат серед спортсменів національної збірної команди України.
• 2008 рік. Чемпіонат Європи в Данії. Команда України - 4 спортсмена і двоє з них Дёка Євген і Пасенко Ігор зі Славутича! З цих змагань Дёка Євген привіз золото в синхронних стрибках і разом з Пасенко Ігорем - бронзу в командному заліку. За внесок в розвиток спорту в Україні та підготовку призерів Європи Володимиру Костянтиновичу Савельєву присвоюють звання Заслуженого тренера України і нагороджують Почесною грамотою Верховної Ради України.

 

Час переоснащення…

2008 рік не тільки став роком великих перемог, а й роком значних побоювань. Відчуваючи значну конкуренцію з боку Славутича і маючи великі матеріальні можливості, інші спортивні школи України (Київ, Харків, Дніпропетровськ, Миколаїв, Одеса) здійснили матеріальне переозброєння і перейшли на використання «Євротрампів» - сучасних батутів ХХI століття.
Славутич же продовжував стрибати на батутах періоду «розвинутого соціалізму» 1970-х років випуску. Крім того, з урахуванням припливу дітей, Тбіліський ФОК став тісний для двох видів спорту - художньої гімнастики і стрибків на батуті.
Обидва види спорту були взаємно обмежені і в просторі і в часі. Фактично обох видів доводилося жертвувати як масовістю, так і якістю підготовки спортсменів. Рішення вищеназваних проблем довелося на 2009-2011р. Таким рішенням стала спеціалізація Київського фізкультурно-оздоровчого комплексу під стрибки на батуті.
І знову всім світом довелося починати зі створення матеріальної бази. Очолюваний Володимиром Костянтиновичем, тренерський колектив, батьки юних спортсменів, ряд небайдужих бізнесменів і підприємств міста, комунальне підприємство «УФКСТ» за 4 місяці провели величезну роботу і в лютому 2010 р почалися заняття на новій базі. Новий зал, який відповідає вимогам для навчання і проведення змагань, дозволив провести в Славутичі Чемпіонат України серед ДЮСШ. І знову на допомогу прийшли небайдужі люди: колишні вживанні рами «Євротрампів» передало Міністерство сім'ї, молоді та спорту, а ось сітки і пружини до них допомогли придбати депутати місцевої ради.
Та старання не були марними! Починаючи з 2002 року, Славутицької батутисти не покидають лав національної збірної команди України. Вони увійшли в літопис відділення і є гордістю міста, представляють Україну на багатьох міжнародних змаганнях, включаючи чемпіонати і Кубки Європи і світу.
Найбільших спортивних вершин досягли: Дьока Євген - отримав звання «Майстер спорту міжнародного класу» та став чемпіоном Європи із синхронних стрибків, бронзовим призером Європи в 2008 р. і срібним призером Світу в 2009 р. та Пасенко Ігор, що є бронзовим призером Європи 2008р.
 

 

Секрет успіху і молодості…

 Не дивлячись на свій поважний вік, Володимир Костянтинович продовжує тренерську діяльність, успішно готуючи все нових і нових спортивних зірок. Зізнається, що робота потребує й напруження, й уваги, й віддачі. Бо кожне тренування доводиться аналізувати, щось вигадувати, особливо для старших дітей, що стрибають за программою майстрів спорту. Тож каже: « Спиш і думаєш, як краще зробити!»

 На питання: « У чому ж секрет бодрості та успіху?» , з усмішкою відповідає: « На мій погляд, діти – дають той самий енергетичний заряд. А можливо просто характер в мене такий- не можу всидіти на місці без діла, не можу вгамуватися - завжди потрібно щось робити! Треба ж кудись цю енергію дівати – то й іду до дітей!».
Ось так і виходить він віддає їм свої сили, вкладаючи всі знання та досвід, що має, а вони його як батарейки заряджають.
 

tomila_dm@i.ua - Томіла Дмитрюк

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: