Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«ПРИП’ЯТІ – 50 РОКІВ»

4 лютого в місті відбулась неординарна мистецька акція. Це могло бути урочисте святкування з притаманними виступами чиновників, колоритним творчим ансамблем, короваєм та, напевно, концертом до опівночі, але ... Святкування дня народження Прип’яті відбулось у майже сімейному колі, де зустрілись колишні мешканці, митці та журналісти...

 

4 лютого в місті відбулась неординарна мистецька акція.

Це могло бути урочисте святкування з притаманними виступами чиновників, колоритним творчим ансамблем, короваєм та, напевно, концертом до опівночі, але … Святкування дня народження Прип’яті відбулось у майже сімейному колі, де зустрілись колишні мешканці, митці та журналісти. На центральній площі міста пролунали імпровізації з використанням віртуального «звукового музею» PRIPYAT Pianos. За клавішами – піаністи Лесик Якимчук, Поль Солонар, а також композитор, автор проекту PRIPYAT Pianos Володимир Савін.

Проект ARTEFACT представив медіа-барельєф «Прометей» на музику медіа-артиста Валерія Коршунова. 25-метрова проекція на готель «Полісся» відображалась синхронно з музикою, створеною зі звуків Чорнобиля. Проекція презентувала міф про Прометея як одного з символів міста Прип'ять. Одночасно організатори проводили трансляцію у Національному музеї «Чорнобиль» м. Київ, де також були присутні колишні прип’ятчани. Ідея заходу спрямована надати нові сенси назавжди покинутому місту енергетиків як осередку натхнення та мистецтва.
 

 


Акція – спільний проект «Центр ПРИП’ЯТЬ.ком», Державного підприємства «ЦОТІЗ», Національного музею «Чорнобиль», арт-проекту ARTEFACT, продюсерського центру ARTCOMB Ірини Ніколаєнко та Strix Instruments, LLC, за підтримки Державного агентства України з управління зоною відчуження, Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника та ГО прип'ятчан і чорнобильцiв "Земляки".
 

 

Довідка.

PRIPYAT Pianos – віртуальний «звуковий музей», у якому зібрано звучання 20 піанін з Прип'яті, що залишились у місті після аварії. Робота над проєктом тривала 7 років. Його мета – розповісти про Чорнобильську трагедію мистецькими засобами, а покинутим музичним інструментам повернути «голос». Міжнародна громадська організація «Центр ПРИП’ЯТЬ.ком», що створена колишніми мешканцями міста Прип’ять, прагне донести інформацію про Чорнобильську трагедію та її наслідки якомога ширшому колу громадськості, об'єднати усіх небайдужих до цієї теми, зберегти Прип'ять для майбутніх поколінь та надати їй статус міста-музею. Проект ARTEFACT є найбільш масштабним культурним національним проєктом з переосмислення інформаційної складової аварії на ЧАЕС. За допомогою сучасних технологій медіа-арту автори хочуть привернути увагу аудиторії до чорнобильської тематики та акцентувати на важливості особистої інформаційної грамотності кожного.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: