Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Якими будуть наступні 100 років?

Чорнобильська аварія визнана катастрофою планетарного масштабу. До найбільшого проєкту її ліквідації – будівництва Нового безпечного конфайнменту – долучилося понад 40 країн світу, що доводить готовність світової спільноти разом боротися із наслідками. Будівництво такого об'єкта – це...

 

Чорнобильська аварія визнана катастрофою планетарного масштабу. До найбільшого проєкту її ліквідації – будівництва Нового безпечного конфайнменту – долучилося понад 40 країн світу, що доводить готовність світової спільноти разом боротися із наслідками.

Будівництво такого об'єкта – це непростий, багатоетапний процес, який вимагав високого професіоналізму. У грудні 2019 року ЧАЕС отримала сертифікат ДАБІ про готовність до експлуатації Першого пускового комплексу НБК. Це є ключовим етапом на шляху до завершення процесу введення НБК в експлуатацію. Хоча процес введення в експлуатацію все ще триває, але, уже сьогодні, Арка захищає населення від потенційних небезпек об’єкта «Укриття» та створює безпечні умови для подальших кроків щодо перетворення об'єкта Укриття в екологічно безпечну систему.

Сценаріїв майбутнього об'єкта «Укриття» є декілька, у коментарі газеті «Новини ЧАЕС» начальника відділу стратегічного планування ДСП «Чорнобильська АЕС» Дмитра Стельмаха пропонуємо ознайомитися одним із них. Наступна велика віха проєкту – демонтаж нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття». Згідно з Планом здійснення заходів на об’єкті «Укриття», демонтаж цих нестабільних будівельних конструкцій – так званий «ранній демонтаж» – повинен розпочатися після прийняття в експлуатацію НБК і завершитися до кінця 2023 року.

Обсяг робіт за контрактом включає три стадії. Перша та друга стадії передбачають інспекцію об’єкта «Укриття» та проведення проєктних робіт. Їх виконання необхідне для ретельного планування демонтажу нестабільних конструкцій, поводження з великими об’ємами радіоактивних відходів, що утворяться, а також забезпечення максимальної безпеки персоналу. Третя стадія робіт передбачає закупівлю і встановлення обладнання для демонтажу та поводження з демонтованими фрагментами, а також власне ранній демонтаж. Це – найскладніша стадія. Роботи будуть вестися в умовах підвищеної радіаційної небезпеки. Крім того, конструкції «Укриття», побудованого понад 30 років тому, мають вільне спирання та утримуються на опорах тільки силою тяжіння.

Такі умови разом з корозійними процесами роблять об’єкт надзвичайно складним для проведення робіт. Для виконання завдання з демонтажу, підрядній організації доведеться одночасно демонтувати «Укриття» та підсилювати його, оскільки демонтаж кожного елементу збільшує ризик обвалення «Укриття», що призведе до вивільнення великої кількості радіоактивних матеріалів у внутрішній об’єм арки нового безпечного конфайнменту.

Начальник відділу стратегічного планування Дмитро Стельмах в інтерв’ю сказав, що на об’єкті «Укриття» найбільшою загрозою є якраз паливовмісні матеріали. Через це задача на наступні роки – привести їх у контрольований стан, однак це зовсім не означає, що ці матеріали мають бути обов’язково вилучені з об’єкта «Укриття», як багато хто вважає.

«Умовно паливовмісні матеріали можуть бути розділені на 7 зон і для кожної зони можуть бути вжиті свої відповідні компенсуючі заходи. Наприклад, для зон, які відповідають верхнім відміткам об’єкта «Укриття», скоріш за все дійсно буде прийнято рішення щодо вилучення паливовмісних матеріалів.

Для зон середніх та нижніх відміток «Укриття» можуть бути вжиті такі заходи, як створення додаткових бар’єрів, або розміщення поглиначів нейтронів і цього виявиться достатньо для обґрунтування, що вони знаходяться у контрольованому стані. А для таких зон, як простір за піонерними стінами, завали під каскадною стіною та безпосередньо локальна зона об’єкта «Укриття», може виявитись необхідним обґрунтуватите, що вони зараз вже знаходяться в безпечному стані.

Звичайно ж, ці роботи необхідно виконати до завершення терміну експлуатації НБК. Після цього можна буде приступити до вирішення третьої задачі – перетворення об’єкта «Укриття» на довгострокову безпечну споруду. Скоріш за все, це буде законсервований об’єкт, який забезпечить довготривалу витримку – приблизно 500 років. Після чого можна буде приступити до вилучення РАВ та паливовмісних матеріалів, які можуть там ще залишитись, з мінімальним дозовим навантаженням на персонал та з мінімальними фінансовими витратами.

Якщо питання щодо довгострокової безпечної споруди, то мова йде не про арку. Арка – це зовнішня споруда, яка дає нам можливість приступити до деяких робіт, таких як демонтаж нестабільних конструкцій, який повинен бути виконаний в будь-якому випадку.

Довгострокова безпечна споруда – це те, що буде після завершення експлуатації НБК. Тому що ми розуміємо, що зараз умови в об'єкті «Укриття» дуже несприятливі внаслідок дозового навантаження на персонал. Якщо там вести великий обсяг робіт, то це призведе, як я вважаю, до необґрунтованого опромінення персоналу. Тому ще на початку розробки плану заходів з перетворення об’єкта «Укриття» групою науковців було визначено, що до активної фази робіт доцільно приступити після 500 років, коли розпадуться короткоіснуючі радіонукліди і залишаться довгоіснуючі. Вони будуть небезпечні і надалі, але, з точки зору опромінення персоналу, з ними працювати простіше.

Якщо уявити конструкцію «Укриття», ми знаємо, що там є каскадні стіна, піонерна стіна, є локальна зона об’єкта, це великий шар землі, який засипаний і приступити до вилучення матеріалів, які знаходяться там, а там теж паливовмісні матеріали, спочатку треба прибрати НБК і після цього приступати до робіт по вилученню ПВМ цих зон. Але ж ми повинні розуміти, якщо ми щось вилучаємо, то ми повинні щось збудувати на заміну.

Частина приміщень буде заповнена бетоном, частина приміщень буде ізольована бентонітовими глинами, зверху може бути шар піску та ізоляційних матеріалів від попадання вологи. Якщо залишаться ПВМ, то доступ до приміщень з ними буде забезпечений для можливості контролю».

Отже, якими будуть наступні 100 років? Мабуть, точну відповідь все ж так ніхто і не дасть, однак можна сказати впевнено, що попереду у нас ще чи не більше роботи, ніж було зроблено до цього.

З початком раннього демонтажу перед ЧАЕС відкриється чергова зона незвіданого, надскладні виклики, які потребуватимуть швидких та якісних інженерних рішень. У наше завдання входитиме подолання цих викликів, чергове об’єднання кращих з кращих для того, щоб виправити такі важкі помилки минулого.

Інтерв'ю та фото Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: