Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Гармонійні відносини батьків та дітей - запорука Щасливого майбутнього

В останні роки одним з найбільш розповсюджених приводів для звернення батьків до психологів є втрата взаєморозуміння з дитиною. Батьки по-різному формулюють проблеми своєї дитини, які турбують їх в даний момент: це може бути неслухняність, прояв агресії, порушення сну дитини, проблеми з харчуванням, різноманітні страхи тощо.

 
Найкращий спосіб зробити дитину хорошою –
це зробити її щасливою.
Оскар Уайльд


В останні роки одним з найбільш розповсюджених приводів для звернення батьків до психологів є втрата взаєморозуміння з дитиною. Батьки по-різному формулюють проблеми своєї дитини, які турбують їх в даний момент: це може бути неслухняність, прояв агресії, порушення сну дитини, проблеми з харчуванням, різноманітні страхи тощо. Необхідно враховувати, що дитина не є ізольованою одиницею, і проблеми, які виникають у неї, як правило, являються відображенням взаємовідносин у родині. Саме у ранньому дитинстві закладаються базисні підструктури особистості і установки, які тяжко піддаються корекції у підлітковому, а потім і у дорослому віці. Важливим моментом у налагодженні контакту із дитиною є психоемоційний стан батьків.

Батьківський вплив на дитину здійснюється постійно, не дивлячись на те, є він усвідомленим чи стихійним. Неусвідомлені стани батьків, їх неконтрольовані емоції можуть привести до непередбачуваних результатів у вихованні дитини. У зв’язку з цим батьки повинні більше звертати увагу на свій психоемоційний стан, особливо в періоди становлення дитини як особистості. Саме від батьків дитина отримує знання про оточуючий світ. Родина – це певний морально-психологічний клімат, для дитини це перша школа відносин з людьми.
Саме в родині складаються уявлення про добро і зло, про порядність і повагу до інших, формуються моральні і духовні цінності. З близькими людьми в родині дитина переживає почуття любові, дружби, відповідальності, справедливості.

Зараз актуальними є різноманітні програми, які спрямовані на налагодження та гармонізацію стосунків між батьками та дітьми, однією з таких програм є «Психологічний супровід молодих батьків», яка працює при Соціально-психологічному Центрі Славутича вже тривалий час та користується успіхом у мам з дітьми від одного до трьох років.

Психологічний супровід молодих батьків – це допомога батькам у виконанні ними функцій вихователів власних дітей, налагодження взаємовідносин з дітьми, зняття психоемоційної напруги шляхом обговорення хвилюючих тем, пов’язаних з батьківством та сімейним життям. Дослідження проблем родини та родинного виховання показують, що батьки все більше потребують допомоги спеціалістів.

Консультації та можливість зняти психоемоційну напругу потрібна батькам не тільки з проблемними дітьми, вони необхідні кожній родині на певному етапі її розвитку. Психологічний супровід батьків – це просвітницька робота, звернення до свідомості людини. При цьому під функціями виховання дітей розуміється створення певних взаємовідносин між батьками та дітьми. Необхідно пам’ятати, що гармонійні взаємовідносини з власними дітьми сприяють їхньому всебічному розвитку.

Якщо у Вас є бажання краще зрозуміти себе та свою дитину, запрошуємо Вас відвідати групові заняття в Соціально-психологічному Центрі.

На заняттях ви зможете:
• разом з дитиною в цікавій та захоплюючій формі взяти участь у розвиваючих іграх та вправах;
• краще зрозуміти себе та свою дитину в процесі гри та спілкування;
• взяти участь у обговоренні хвилюючих питань та актуальних для вас тем;
• знайти нових знайомих та друзів для себе та своєї дитини;
• навчити дитину взаємодіяти з іншими дітьми;
• весело та корисно провести час.

Заняття в групах безкоштовні.
За більш детальною інформацією звертайтесь за телефоном 2-94-21.

Ірина Безнощенко,
психолог Соціально-психологічного Центру

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: