Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Бій із сезонною хандрою: як вийти переможцем

Із приходом осені люди частіше скаржаться на те, що їх починають турбувати різноманітні нездужання: несподівано атакують віруси, хронічні недуги нагадують про себе загостренням, дає збій серцево-судинна система, також із настанням негоди ми часто втрачаємо бадьорість духу, скаржимося на гнітючу тугу, занепад сил.

 

Із приходом осені люди частіше скаржаться на те, що їх починають турбувати різноманітні нездужання: несподівано атакують віруси, хронічні недуги нагадують про себе загостренням, дає збій серцево-судинна система, також із настанням негоди ми часто втрачаємо бадьорість духу, скаржимося на гнітючу тугу, занепад сил.

Фізіологічні причини

Медики пов’язують появу осінньої хандри з порушенням обміну серотоніну – нейромедіатора, що впливає на настрій. Дослідження довели, що восени і взимку вміст серотоніну в мозку значно нижчий, аніж улітку. Також свою важливу роль грає мелатонін − гормон, регулятор добових ритмів. Вироблення його залежить від кількості світла. Восени і взимку світловий день значно коротший, тому багато з нас починають відчувати симптоми депресії. Крім того, людина змушена адаптуватися до нового ритму роботи в умовах дефіциту сонячного світла. Цей фактор не можна недооцінювати, варто згадати, що в скандинавських країнах, особливо в Норвегії, не просто хандра, а справжня депресія діагностується доволі часто і саме через брак сонячних променів. До речі, лікування депресії включає ультрафіолетове опромінення.

Психологічний аспект

Але поза фізіологічних причин існує й інший аспект цього феномену, психологічний. Ми сумуємо за безтурботними літніми днями, коли навіть ранній підйом не видається тортурами, а день продовжується достатньо довго, аби насолоджуватися вечорами на свіжому повітрі до глибокої ночі. Похмурі й сірі дощі та пронизливі вітри, що приходять їм на зміну, змушують з ностальгією згадувати чудову відпустку або жалкувати, що вона так і не відбулася цього року… У більшості людей осіння хандра носить тимчасовий характер, і настрій відновлюється за лічені дні. Це не повноцінна депресія, а просто невеличкий перепад настрою. Але трапляється і так, що минають не дні, а тижні, а ми все глибше занурюємося до виру неприємного, тяжкого відчуття. Саме тоді час замислитися і відрізнити «хандру» від сезонної депресії.

Симптоми депресії

Класичними симптомами депресії є постійний поганий настрій, зниження зацікавленості та задоволення від діяльності, яка раніше подобалася людині, і підвищувала стомлюваність. За осінньої депресії ці симптоми можуть бути присутні, однак інколи вони слабко виражені, на перший план не виходять. Депресії, властиві осінньо-зимовому періоду, належать до категорії ендогенних, в їхньому розвитку провідне місце посідає спадкова схильність. У таких осіб присутні певні гени, які відповідають за підвищену схильність до афективних розладів. Складна життєва ситуація, стрес, перевтома, що нормально переносяться іншими, у людини з генетичною схильністю ці чинники можуть привести до виникнення депресії.

Найчастіше провідними симптомами сезонної депресії є: підвищена сонливість вдень, зниження апетиту або ж, навпаки, його посилення, яке доходить до нападів болісного голоду, зниження концентрації уваги; апатія, безсоння вночі чи надмірна сонливість, стривоженість, руховий неспокій, метушливість. До подібних симптомів за тяжкого перебігу осінньої депресії можуть приєднуватися ідеї власної провини, неповноцінності, коли особа звинувачує себе в усіх негараздах, що відбуваються у власному житті та в житті інших. Висновки про безглуздість і недоцільність свого існування ще поглибшують почуття безпорадності.

Подібний стан може тривати близько трьох місяців. Якщо емоційний розлад істотно порушує життя, підриває сили, руйнує стосунки дома і на роботі, заважає виконувати повсякденні обов’язки, коли губиться відчуття сенсу і смаку життя, тоді справді необхідно звертатися по допомогу. Можна вдатися до психотерапії: переглянути ситуацію, що склалася, розібратися в існуючих проблемах, висловити, нарешті, все, що накипіло в душі за тривалий час. Підібравши відповідний для себе психотерапії) (а їх на сьогодні налічується багато), спільно з фахівцем можна попрацювати над своїм станом, позбутися певних комплексів, дитячих і дорослих травм, негативних думок, стривоженості, панічних атак. Якщо ж ви розумієте, що ситуація не така вже й катастрофічна, тоді варто прислухатися до своїх бажань, навчитися перетворювати життя на свято за будь-яких обставин.

Чи можна все ж таки виявити першопричину сезонної хандри в психологічному сенсі, впровадити профілактику та якнайшвидше вийти з неї тому, хто вже втрапив до цієї замаскованої пастки? Осінь – та пора, коли настає час фактичного та символічного збирання врожаю, пора переосмислення своєї життєдіяльності: чи продуктивним був для мене рік? чи достатньо було докладено зусиль для досягнення результату? чи є план подальшого просування? чи зміг я відпочити так, як мріяв? чи скуштував на смак літо? Якщо відповіді задовільні, то осінь ще більше надихає: зріють цікаві ідеї, стартують нові проекти, життя вирує.

Відчуття ж втоми та апатії – частий супутник одноманітного та нудного існування без вираженого життєвого курсу, розуміння своїх бажань та відсутності радості. У цьому випадку варто було би вчасно «подивитися правді в очі» та почати діяти. Почніть практикувати усвідомленість. Усвідомленість – це здатність до постійного безоцінного самоспостереження. Це цілий світ відкриттів! Від розуміння того, чим ти займаєшся саме цієї секунди, який на дотик даний журнал, з якого ти читаєш цю статтю, до управління своїм диханням, тілом думками. Спробуйте наразі зосередитися на вдихах і видихах, на контролюючи їхньої тривалості. Можете спробувати схему «3−2−4». Вдихніть через ніс, подумки порахуйте до трьох, затримуйте дихання на дві секунди, видихніть на чотири рахунки. Подихайте так пару−трійку хвилин. Зловіть свої відчуття. Гадаю, що впевненість та можливість управляти подіями цієї миті ви точно випробували на собі.

Потурбуйтеся про себе. Що це для вас – відомо тільки вам. Основою ж може бути здоровий спосіб життя: якісне харчування з обов’язковим вживанням овочів та фруктів, достатньо води та фізична активність. А далі приємні бонуси у вигляді шопінгу, масажу, нової зачіски, відвідин театрів, музеїв, концертів, зустрічі з милими серцю людьми в кав’ярні чи десь на природі. Впустіть до свого життя багато світла, кольорів та ароматів. Свіжі різнобарвні букети, яскравий одяг та аксесуари вмикають настрій, адже колір стимулює різні участки головного мозку і гіпофіз, які відповідають за вироблення гормонів. А нестачу світлого дня можливо компенсувати, наприклад, у кабінетах світлотерапії.

Час для хобі. Важливим аспектом профілактики депресії є виділення часу для улюблених справ та отримання задоволення від результату. Читання, йога, вишивка бісером вас не надихають? Експериментуйте! Беріть до рук пензля, зануріть його до помаранчевого кольору, малюйте осінь. Спитайте у своєї осені про її бажання, розкажіть про власні, потоваришуйте.

Самопідтримка. Формуйте звичку помічати прекрасне, регулюйте свої емоції, приймайте кожен день із вдячністю та з розумінням того, чи отримувати насолоду від неминучої осені, чи гаяти час у смутку – цей вибір завжди залишається за вами.

Антоніна СМИРНЯКОВА,
фахівець із соціальної роботи
Славутицького соціально-психологічного центру
(за матеріалами інтернет-ресурсів)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: