Завантаження ...

Профілактика грипу

В епідсезоні захворюваності на грип та ГРВІ 2018/2019 року перехворіло 5,4 мільйона населення України. Відповідно до прогнозу Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міністерства охорони здоров’я України в епідемічному сезоні 2019/2020 року в Україні сумісно циркулюватимуть нові штами вірусу...

В епідсезоні захворюваності на грип та ГРВІ 2018/2019 року перехворіло 5,4 мільйона населення України. Відповідно до прогнозу Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міністерства охорони здоров’я України в епідемічному сезоні 2019/2020 року в Україні сумісно циркулюватимуть нові штами вірусу грипу A /Брізбен/, а також A /Канзас/, які поки що не реалізували в нашій країні свої епідемічні властивості, тому в населення відсутній імунітет до нових вірусів грипу і можна очікувати збільшення кількості захворілих. 


Грип − гостре інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням верхніх дихальних шляхів, загальною інтоксикацією та набуває періодично епідемічного розповсюдження. Джерелом інфекції являється хвора людина. Вона особливо заразна в розпалі захворювання. Механізм передачі збудника грипу від людини до людини здійснюється повітряно-крапельним шляхом. Також зараження може відбутися через посуд, іграшки, рушники, брудні руки. Важливу епідемічну роль грають хворі легкими формами, вони залишаються на ногах й активно розсіюють інфекцію в транспорті, громадських місцях та на роботі. Сприйнятливість людини до грипу висока, особливо у дітей перших років життя, осіб похилого віку та людей, які страждають хронічними хворобами − саме у них найчастіше розвиваються ускладнення.

Період потрапляння вірусів в організм до появи перших ознак хвороби триває від кількох годин до 1−2 діб. Захворювання грипом розвивається раптово, характеризується лихоманкою, підвищенням температури, хворі скаржаться на слабкість, розбитість, різкий головний біль в ділянці лоба, скронь, очей, ломоту в тілі, біль у м’язах. Майже одночасно з’являється чхання та закладеність у носі, нежить, біль у горлі, кашель. При перших ознаках грипу хворого потрібно ізолювати від оточуючих в окремій кімнаті, виділити хворому ліжко, білизну, рушник, посуд. Речі і посуд, якими користується хворий, потрібно кип’ятити або ошпарювати кип’ятком. У приміщені, де знаходиться хворий, щоденно проводити вологе прибирання, провітрювання. Особам, які доглядають за хворим, слід користуватись марлевою маскою. Їжа хворого має бути висококалорійною з достатньою кількістю вітамінів, необхідно пити теплі напої з малиною, смородиною, шипшиною, калиною, медом, лимоном, фруктові соки. До хворого необхідно викликати лікаря.

У період епідемії грипу в дитячих, лікувальних закладах, промислових, харчових підприємствах та інших громадських закладах необхідно підтримувати температурний режим, регулярно провітрювати приміщення, проводити вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів, усувати протяги. Необхідно уникати охолодження тіла (особливо ніг), стежити, щоб вони завжди були сухими, підбирати одяг відповідно до сезону. Не забувайте про фізичні вправи, загартування організму, прогулянки на свіжому повітрі, уникайте масових зібрань людей.

Немале значення має дотримання правил особистої гігієни (миття рук із милом, використання спиртових серветок, не торкатись очей, носа, рота немитими руками, використовувати одноразовий посуд тощо). Найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація – це специфічна профілактика. Особливо це стосується тих, хто перебуває в групі ризику (особи похилого віку, діти, люди з хронічними захворюваннями, медичні працівники тощо). Якщо щеплення проти грипу не були зроблені, рекомендується під час епідемії повноцінне харчування, вживання полівітамінів, вітамінів групи С, а також продуктів, багатих на вітаміни (смородина, шипшина, фрукти, овочі). Дотримання цих нескладних, але важливих рекомендацій вбереже ваше здоров’я.

Василь СИЧ,
завідувач відділенням
організації епідеміологічних досліджень
Броварського МРВЛД

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия