Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Сторінки історії плавання (КДЮСШ - 25 років)

Чи можна точно встановити, коли люди навчилися плавати? Історичні пам’ятки свідчать про те, що наші предки, які селилися на морському узбережжі, біля річок і озер, використовували плавання як важливу прикладну навичку. В одній з гробниць стародавнього Єгипту, спорудженій понад чотири тисячі років тому, зображено плавця.

 

Чи можна точно встановити, коли люди навчилися плавати? Історичні пам’ятки свідчать про те, що наші предки, які селилися на морському узбережжі, біля річок і озер, використовували плавання як важливу прикладну навичку. В одній з гробниць стародавнього Єгипту, спорудженій понад чотири тисячі років тому, зображено плавця.

Вперше почали застосовувати плавання, як засіб фізичного виховання, стародавні греки вважаючи, що людям, які не вміють плавати й рахувати, не можна довірити службу.
У стародавній Греції плавання набуло поширення не тільки як прикладна навичка або гігієнічна процедура, а мало й певне спортивне значення. Так Павсаній вказує, що до програми щорічних свят у Герміоні входили змагання з плавання.

Вітчизняне спортивне плавання сягає в першу половину ХIХ ст. 1832 року в інженерному корпусі російської армії було проведено перші офіційні змагання за спеціально розробленими правилами. Згідно з ними звання відмінного плавця одержав той, хто вмів добре плавати на спині й животі, в одязі, стрибати у воду головою і ногами, пірнати й діставати з дна якийсь предмет.

У 30-х роках ХХ ст. у багатьох містах України, відкрилися перші дитячі спортивні школи. З 1936 року між спортивними школами різних міст почали регулярно проводитися матчеві зустрічі. З’явилася ціла плеяда талановитих плавців.

Вперше в історії українського плавання севастопольська школярка Галина Прозуменщикова стала олімпійською чемпіонкою в Токіо на дистанції 200 м брасом, а львів’янин Г.Прокопенко - срібним призером.
В історії Українського Плавання відзначились: П. Хникін, С.Бондаренко; Д.Сілантьєв; О.Мукомол ;С.Фесенко , В. Ніколайчук; В. Ширшов; О. Лисогор; А. Сердинов; І. Снітко; Я. Клочкова.

Історія розвитку відділення плавання в КДЮСШ м. Славутича

Плавання , як вид спорту, почав розвиватися в Славутичі з 1988 року на базі середньої школи № 2, а в 1989 році, з відкриттям відділення в ДЮСШ, плавання ввійшло в структуру школи разом зі створеними спортивними класами.

Перед тренерами–викладачами Верхольотовими Валерієм Юрійовичем та Ніною Миколаївною на початковому етапі стояло завдання навчити всіх дітей міста плаванню, а потім зі здібними дітьми проводити навчально-тренувальні заняття. Через декілька років плавці стали брати участь в першостях області, міжнародних турнірах та чемпіонатах України. Матвійчук Андрій та Верхольотов Валерій в 1994 році – учасники Національного Кубку України, після чого держава дізналась про існування маленького молодого міста Славутич та про його спортивні досягнення. За роки існування відділення плавання виросла велика плеяда плавців - Сова Ольга, Краснов Денис, Горяїнов Олексій, Трет’яков Ігор, Буюн Ігор та інші - виконали норматив кандидата в Майстри спорту України та захищали честь спорт школи, міста, Київської області. Перший у місті Майстер спорту України з плавання Шустов Андрій захищав честь школи на всеукраїнських, республіканських та міжнародних стартах 2004р.

У 2006 році шість спортсменок КДЮСШ м. Славутича були переведені на навчання у вище Броварське училище фізичної культури та спорту. Дві з них – Довбиш Юлія та Латинкова Юлія – виконали норматив кандидата у Майстри спорту України. Протягом наступних двох років ще дві спортсменки Пархоменко Євгенія та Ільїна Анастасія стали Майстрами спорту України. Вони, Латинкова Юлія з Легкодух Тетяною були зараховані в обласну школу вищої спортивної майстерності, а також виступали за КДЮСШ м. Славутича на чемпіонатах області, чемпіонатах і Кубках України та входили у склад збірної команди Київської області. Пархоменко Євгенія та Латинкова Юлія – срібні призери чемпіонату України серед молоді. Після вдалого виступу чотирьох наших спортсменок в Національному Кубку України в 2009 р.цього року, Ільїна Анастасія в складі збірної команди України брала участь у Всесвітніх іграх школярів. На цих змаганнях Україна посіла IIзагально командне місце.

У теперішній час на відділенні плавання КДЮСШ м. Славутича нараховується більше 100 спортсменів. За час роботи відділення плавання підготовлено: 3 Майстра спорту України, 18 кандидатів у Майстри спорту України, біля 200 спортсменів масових розрядів. Зараз на відділенні працюють: старший тренер–викладач Верхольотова Ніна Миколаївна, тренери–викладачі: Титова Альона Олександрівна, Гординська Тетяна Олександрівна (вихованки КДЮСШ м. Славутича), та тренер–викладач Кузьменко Ольга Олександрівна.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: