Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Відні триває робота 63-ої Генеральної конференції МАГАТЕ

Цього тижня відбувається 63-тя Генеральна конференція МАГАТЕ, в якій бере участь делегація України на чолі з Головою Держатомрегулювання Григорієм Плачковим. Державне агентство України з управління зоною відчуження представляють Голова Агентства Віталій...

Цього тижня відбувається 63-тя Генеральна конференція МАГАТЕ, в якій бере участь делегація України на чолі з Головою Держатомрегулювання Григорієм Плачковим. Державне агентство України з управління зоною відчуження представляють Голова Агентства Віталій Петрук та начальниця відділу з міжнародного співробітництва та зв'язків з громадськістю Катерина Павлова.


Голова делегації представив національну доповідь, під час якої було зазначено, що Україна високо цінує пітримку МАГАТЕ щодо зняття з експлуатації ЧАЕС, а також допомогу в питанні приведення в безпечний стан забруднених територій, що постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи.

Окрім того, у рамках Генконференції відбулася зустріч з офіцером МАГАТЕ Катериною Дюфре, під час якої обговорювалися питання щодо поточного стану реалізації Національного проекту МАГАТЕ UKR9038 та було отримано позитивний відгук щодо результативної командної роботи зі сторони ДАЗВ.

«Національний проект виконує функцію інструмента, завдяки якому було проаналізовано законодавчі та нормативні документи, що використовуються у сфері поводження з РАВ, відповідно до стандартів з безпеки МАГАТЕ та Глосарію МАГАТЕ і надано рекомендації щодо їхнього вдосконалення. Також ведуться роботи щодо приведення української класифікації РАВ до загальноєвропейського зразка та опрацювання рекомендацій щодо розроблення програми створення геологічного сховища РАВ в Україні», - зазначив Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Керівництво ДАЗВ також зустрілося з Крістофором Ксеррі - Директором відділу паливного циклу та відходів Департаменту ядерної енергії МАГАТЕ для обговорення подальших кроків щодо визначення напрямів роботи на Новому безпечному конфайнменті, зокрема щодо продовження робіт з устаткуванням під Аркою на зруйнованому енергоблоці. Під час зустрічі Крістофор Ксеррі відзначив, що МАГАТЕ і надалі буде надавати експертну підтримку Україні у цьому питанні, адже чорнобильська тема хвилює увесь світ. Зокрема, він запропонував представникам ДАЗВ розглянути можливість співробітництва з місією інтегрованої експертної служби МАГАТЕ з питань експертної оцінки програм з управління радіоактивними відходами та відпрацьованим паливом, виведення з експлуатації та відновлення – «ARTEMIS».

Як зазначила начальниця відділу з міжнародного співробітництва та зв’язків з громадськістю ДАЗВ Катерина Павлова, місія «ARTEMIS» - це новий формат місії, що з 2014 року успішно використовувався такими державами, як Франція та Люксембург. Нова модель місії на майданчику ЧАЕС дозволить Україні отримати комплексні рекомендації щодо подальших кроків для робіт під НБК на зруйнованому енергоблоці від світових експертів галузі.


Більш того, під час зустрічі було зазначено, що вже почалась підготовка до 35-х роковин Аварії на ЧАЕС, під час яких планується проведення міжнародної наукової конференції. Участь і підтримка експертів МАГАТЕ у цьому заході дуже важлива для України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: