Завантаження ...

Комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі м. Славутича 25 років

Коли волею долі на карті України з’явилося нове місто з чудовою назвою Славутич, то одне з найголовніших завдань, яке поставило перед собою керівництво міста та Чорнобильської АЕС, було забезпечення гармонійного, повноцінного розвитку та виховання молодого покоління, адже середній вік жителів міста становив 27 років.


Коли волею долі на карті України з’явилося нове місто з чудовою назвою Славутич, то одне з найголовніших завдань, яке поставило перед собою керівництво міста та Чорнобильської АЕС, було забезпечення гармонійного, повноцінного розвитку та виховання молодого покоління, адже середній вік жителів міста становив 27 років.

Фізична культура і спорт – складова частина виховного процесу дітей, підлітків, учнівської та студентської молоді, яка відіграє важливу роль у зміцненні здоров’я, підвищенні фізичних і функціональних можливостей організму людини, забезпеченні здорового дозвілля, збереженні активного життя дорослого населення.
В листопаді 1989 року постановою президіуму профсоюзного комітету Чорнобильської АЕС «Про відкриття ДЮСШ» була відкрита дитячо-юнацька спортивна школа, в яку увійшли 5 відділень: боротьба, бокс, плавання, художня гімнастика та легка атлетика. На сьогодні в місті діє Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа, яка розвиває 9 видів спорту, де займаються близько 600 дітей.

За час існування школи декілька тисяч хлопчиків та дівчаток найбільш юного міста України залучилися до занять спортом та фізичною культурою, на все життя закохавшись у грацію, силу, красу та цілеспрямованість спорту. Відточуючи майстерність, виховуючи в собі волю, мужність, спритність, витривалість, під керівництвом досвідчених викладачів – майстрів своєї справи, багато з них відчули солодку радість перемоги.

Тренерсько-викладацький склад КДЮСШ нараховує 22 фахівця, з них мають на теперішній час: вищу категорію – 3 чол., першу категорію – 9 чол., другу категорію – 2 чол. Всі вони талановиті педагоги, які знаходять підхід до своїх учнів на різних етапах спортивної підготовки, починаючи з груп початкової підготовки і до вищих досягнень.

За 25 років існування КДЮСШ звання «Заслужений тренер України» отримали:
1995 – Клімантов Юрій Олексійович;
1998 – Копилов Олег Геннадійович;
2004 – Гущенко Ігор Миколайович;
2005 – Кузьмін Костянтин Петрович;
2008 – Савельєв Володимир Костянтинович;
2009 – Тукмачова Анастасія Володимирівна.

За свої заслуги перед державою, відданість тренерській справі, внесок у розвиток фізичної культури та спорту та багаторічну плідну роботу звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» отримав Каленський Юрій Петрович у 2012 році.
Незважаючи на молодість Славутича, досягнення його спортсменів відомі без перебільшення у всьому світі. Адже серед вихованців спортивної школи – переможці та призери чемпіонатів та кубків Світу, Європи, України з різних видів спорту. Їх невтомна праця, талант, неперевершена майстерність, самовідданість та мужність на спортивних аренах славлять рідне місто, складають його гордість, прокладають шлях в здорове майбутнє.

За час існування спортивною школою було підготовлено:

- 9 Майстрів спорту України Міжнародного класу:
1995 – Антипова Юлія (боротьба самбо);
1995 – Косицина Олена (боротьба самбо);
1995 – Тукмачова Анастасія (боротьба самбо);
2001 – Міркін Роман (спортивні танці);
2002 – Мирошниченко Світлана (бокс);
2005 – Виноградова Марина (дзюдо);
2007 – Овсяник Наталія (черлідінг);
2007 – Собакар Юлія (черлідінг);
2008 – Дьока Євген (стрибки на батуті).
- 80 Майстрів спорту України;
- 142 Кандидати у Майстри спорту України;
- 355 спортсменів І спортивного розряду.



 

Учасники чемпіонатів Світу Європи: Несін Олег, Рябушкін Олексій, Колобов Василій – вітрильний спорт, Пастушина Надія – естетична гімнастика, Кузьмін Петро – боротьба дзюдо, Копилов Валентин – дзюдо, Дьока Євгеній – стрибки на батуті, Кобилянський Кирило – важка атлетика, Михайлінін Ярослав - дзюдо, Кравець Володимир - кіокушинкай карате, Собакар Дмитро - стрибки на батуті, Скопіч Ірина - дзюдо, Пасенко Ігор - стрибки на бутуті.

Чемпіонки І-х Європейський літніх спортивних ігор з черлідінгу – Собакар Юлія, Овсянник Наталія (2007), учасниця всесвітніх ігор школярів плавання Ільїна Анастасія (2009).
Підготовлено чемпіонів України – 138 чол., призерів чемпіонатів України – 227 чол.
Збірна юнацька команда «Каскад» (вікова група U-16) - чемпіони України з футболу 2003 року, чемпіони Всеукраїнського турніру «Шкіряний м’яч» серед юнаків 1984 р. н. (1998).
Вихованки КДЮСШ та ФК «Олімп» в 2005, 2007, 2012 роках були срібними призерами України та Кубку України, в 2012 році чемпіонами України (1 ліга) з футзалу.


Спортивні традиції КДЮСШ м. Славутича

Вихованці та тренери-викладачі спортивної школи примножують традиції, які сформувалися протягом 25 років. Традиційними спортивно-масовими заходами стали:

- Турніри «Пам’яті Героїв Чорнобиля», один з яких - з важкої атлетики – включений в офіційний календар змагань України, проводяться у квітні-травні кожного року.
- Турніри до Дня енергетика України, проводяться у листопаді-жовтні кожного року;
- Відкриті першості КДЮСШ до Дня міста Славутича, проводяться у червні;
- Першості міста та КДЮСШ до Дня фізичної культури та спорту, час проведення яких – вересень кожного року;
- Змагання, приурочені до міжнародного молодіжного фестивалю радіо, телебачення і преси «Золота осінь Славутича», проводяться у вересні-жовтні кожного року;
- Змагання до Новорічних свят, Міжнародного жіночого дня 8 березня тощо.
Вже декілька років проводиться традиційний Міжнародний турнір з футболу пам’яті Ю.М. Войнова, на який запрошуються команди України та ближнього зарубіжжя.

Традиційним став міжнародний турнір з боксу пам’яті Кіма Геннадія Родіоновича, який збирає найсильніших боксерів України, Білорусі, Росії, Молдови, Придністров’я. В 2014 році проведемо його вдев’яте.
Адміністрація та керівництво КДЮСШ Славутича бере участь в організації та проведенні традиційного міжнародного турніру зі спортивних танців «Різдвяні зустрічі», який став щорічною визначною подією в нашому місті, так як збирає величезну кількість найсильніших танцювальних пар України та Європи.

У 2009 році в Славутичі Федерацією художньої гімнастики України проводився Кубок України з художньої гімнастики. Силами місцевої громади, керівництва спортивної школи м. Славутича, тренерів-викладачів, батьківського комітету, відділення художньої гімнастики цей спортивний захід всеукраїнського рівня був організований та проведений на високому рівні, на чому неодноразово наголосила Президент Федерації художньої гімнастики України Альбіна Миколаївна Дерюгіна, яка також звернула увагу на унікальність спортивних споруд для міста Славутич, якими можуть пишатися далеко не всі міста України.

Протягом останніх 5 років були проведені 2 чемпіонати України з важкої атлетики та 1 – зі стрибків на батуті. Представники Міністерства молоді та спорту України відзначили високий рівень організації цих змагань в Славутичі, прекрасне оснащення та готовність спортивної інфраструктури до проведення змагань всеукраїнського рівня.

Налагоджені міжнародні зв’язки зі спортивними школами Литви, Білорусі, Росії, Естонії, Молдови. Вихованці та тренери-викладачі обмінюються досвідом підготовки спортсменів високого класу через взаємне відвідування змагань, а також запрошують провідних спортсменів для участі в показових виступах на спортивно-масових заходах нашого міста.

Для покращення та створення умов підготовки провідних спортсменів міста до участі в змаганнях вищого рівня та їх тренерам, починаючи з 2008 року, керівництвом відділу молоді та спорту щорічно надається матеріальне заохочення згідно «Положення про призначення стипендій та преміювання спортсменів і тренерів м. Славутича за високі спортивні досягнення у чемпіонатах та кубках України, Європи, Світу та Олімпійських ігор».

Щорічно проводяться річні підсумки роботи працівників галузі фізичної культури і спорту в номінаціях:
• кращий спортсмен року;
• кращий тренер року;
• кращий спортивний результат року тощо.

Найдостойніші вшановуються в рамках загальноміської програми «Славутчанин року» та на вечорах спортивної слави, які проводяться до Дня фізичної культури і спорту.
Звичайно, неможливо забути величезний внесок міста в розвиток спорту, що дає можливість працювати і виховувати спортсменів високого класу, адже важливу роль в цьому відіграє фінансування. Спортивне обладнання, інвентар та спортивна форма були ще придбані в перші роки роботи спортивної школи з фондів профкому ЧАЕС. З 2001 року КДЮСШ Славутича повністю утримується з місцевого бюджету.

Все обладнання і споруди потребують ремонту та оновлення. І в цьому велика подяка Славутицькій міській раді, виконавчому комітету та меру міста, адже протягом останніх років були придбані:
• килим для занять художньою гімнастикою;
• музична апаратура;
• татамі для дзюдо;
• татамі для кіокушинкай карате;
• боксерський ринг;
• доріжки для басейну;
• плавальні дошки;
• сітки «Євтротрамп»;
• пружини для батуту тощо.
Користуючись нагодою, поздоровляємо всіх небайдужих до занять фізичною культурою, спортом, а особливо тренерів – викладачів і вихованців КДЮСШ з Днем фізичної культури і спорту.
В подальших публікаціях спортивна школа розкаже про початок роботи, становлення та досягнення кожного відділення з різних видів спорту.

Статтю склала
директор КДЮСШ м. Славутича Жема Ірина Миколаївна

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия