Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ПРИХОВАНА НЕБЕЗПЕКА: ЯКИМ БУДЕ ВОДНИЙ ТУРИЗМ В ЗОНІ ВІДЧУЖЕННЯ?

У липні цього року Президент України В. Зеленський відвідав зону відчуження з робочим візитом та підписав Указ «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», визначивши одним з пріоритетів - розвиток...

У липні цього року Президент України В. Зеленський відвідав зону відчуження з робочим візитом та підписав Указ «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», визначивши одним з пріоритетів - розвиток Чорнобильської зони як туристичного об’єкту, в тому числі із задіянням водних шляхів.


12 вересня 2019 року на пресконференції, що відбулася в Державне агентство України з управління зоною відчуження, були презентовані результати комплексної науково-дослідної експедиції «Прип’ять 2019», організованої Чорнобильським радіаційно-екологічним біосферним заповідником спільно з ДУ «Науковий гідрофізичний центр Національної академії наук України», Філією державної установи "Держгідрографія" Державна установа "Держгідрографія" «Дніпровський район Держгідрографії» та ДСП «Екоцентр».

Учасники експедиції провели радіаційно-екологічний моніторинг, гідрографічні, гідроакустичні та гідрологічні дослідження в акваторіях головного навігаційного фарватеру річки Прип’ять у межах Заповідника. «Результати дослідження головної водної артерії зони відчуження дозволять Агентству приймати виважені рішення щодо можливості впровадження нових туристичних маршрутів та виконання Указу Президента. Ми максимально відповідально підійшли до виконання поставлених завдань. Адже життя і здоров’я відвідувачів – наші головні пріоритети», - наголосив Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

В результаті проведених обстежень у прибережних смугах та руслі річки Прип’ять було виявлено більше 20 підводних та 6 надводних об’єктів, що становлять серйозну навігаційну небезпеку (частково або повністю затонулі судна та баржі, мілини, каміння тощо), а також об’єкти, що становлять екологічну небезпеку (із залишками нафтопродуктів). Ще частина об’єктів, знайдених під час гідроакустичної зйомки, потребує додаткового вивчення та реєстрації на картах для можливості моніторингу та повторного їх дослідження.
Проведена експедиція дає повне розуміння ситуації на водних маршрутах та підстави гарантувати безпеку при подальшій розбудові туристичної інфраструктури в зоні відчуження.

Всебічна і ґрунтовна оцінка результатів дасть можливість відкривати нові цікаві туристичні маршрути, в тому числі з урахуванням втручання в природне середовище Заповідника. Наразі мова йде про пересування малогабаритними плавзасобами та чітке дотримання сезонних обмежень, пов’язаних з періодом нересту, гніздування птахів та інше, адже річка Прип’ять – це не просто унікальні краєвиди, привабливі для туризму. Це – своєрідний оазис червонокнижних представників флори і фауни, міграційні шляхи та місця гніздування навколоводних птахів та унікальний об’єкт для наукових досліджень.

 
Отже, попереду ще багато роботи над виконанням поставлених завдань. І проведена науково-дослідна комплексна експедиція по Прип’яті – лише перший крок на шляху щодо перетворення зони відчуження в науково-туристичну мекку не тільки для України, але й усього світу.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: