Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Україна переймає досвід Нідерландів у сфері поводження з радіоактивними відходами

За підтримки МАГАТЕ українські фахівці ознайомилися з французькими технологіями зберігання та захоронення радіоактивних відходів, що застосовують на сховищі «HABOG» в Нідерландах і можуть бути впроваджені в Україні. Зокрема, вони відвідали офіс компанії...

За підтримки МАГАТЕ українські фахівці ознайомилися з французькими технологіями зберігання та захоронення радіоактивних відходів, що застосовують на сховищі «HABOG» в Нідерландах і можуть бути впроваджені в Україні. Зокрема, вони відвідали офіс компанії «COVRA», яка здійснює поводження з РАВ у Нідерландах, та її сховище для високоактивних відходів та ознайомились з технологічною будівлею для обробки РАВ, сховищами для низько- та середньоактивних РАВ, а також для збідненого урану.

 
«До кінця цього року в Україні має розпочатись будівництво сховища для осколованих високоактивних відходів від переробки відпрацьованого ядерного палива діючих українських АЕС. Тому для нас дуже важливо максимально оперативно вивчити найкращі технології їх зберігання та захоронення, а також застосувати найефективніші з них в українських сховищах», - зазначив Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Окрім технологій, важливим аспектом роботи нідерландської компанії було встановлення контакту з громадськістю для підвищення обізнаності людей про гарантії безпеки поводження з радіоактивними відходами на об’єктах. Для налагодження діалогу вони використали твори мистецтва.
Як зазначають експерти, компанія-оператор використала цікаву метафору: у сховищі низько- та середньоактивних відходів на стінах були розміщені картини та старовинні гобелени. Вони символізують те, що людство може успішно зберігати ті чи інші речі протягом сотень років у незмінному стані.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: