Завантаження ...

Доведеться економити

Про скорочення споживання природного газу в опалювальний сезон 20014/2015 року йшлося на останньому засіданні виконавчого комітету Славутицької міської ради. Віктор Шевченко проінформував, що розпорядженням голови Київської облдержадміністрації затверджений для УЖКГ Славутицької міської ради обсяг природного газу лише на 52,7% від потреби

 
Про скорочення споживання природного газу в опалювальний сезон 20014/2015 року йшлося на останньому засіданні виконавчого комітету Славутицької міської ради.

Як відомо, постановою Кабінету Міністрів України №296 від 09.07.2014 до Київської області доведений обсяг споживання природного газу на період із 01.08.2014 по 31.03.2015 у розмірі 618,1 млн м³. Безумовно, це недостатній обсяг природного газу для потреб теплогенеруючих та теплопостачальних організацій. Заступник міського голови Віктор Шевченко проінформував членів виконавчого комітету, що розпорядженням голови Київської облдержадміністрації №255 від 12.07.2014 затверджений для Комунального підприємства «Управління житлово-комунального господарства» Славутицької міської ради обсяг природного газу лише на 52,7% від нормативно-розрахункової потреби для забезпечення виконання договорів постачання теплової енергії та забезпечення надання послуг централізованого опалення та постачання гарячої води і складає 9,804 млн м³, а нормативно-розрахункова потреба на період жовтень 2014–березень 2015 становить 18,604 млн м³. Тому питання енергоефективності незмінно залишається в центрі уваги славутичан. І це не гасло, а керівництво до дії.

Активна політика міста Славутич у сфері підвищення енергоефективності розпочалася зразу ж після зупинки блоків Чорнобильської АЕС З 2001 по 2013 рік обсяг споживання газу було скорочено на 41%. Це суттєве скорочення досягалося шляхом впровадження інженерно-технічних заходів, переобладнання котлоагрегатів, заміною біля семи кілометрів мереж із використання попередньо ізольованих труб та іншими заходами генерації та транспортування. Сьогодні підвищення енергоефективності дозволяє місту долати тиск, який чинить на нього залежність від енергоресурсів, вирішувати питання ненадійності енергопостачання.

На погодження виконавчого комітету був представлений План технічних і організаційних заходів щодо зменшення споживання природного газу комунального підприємства «Управління житлово-комунального господарства» на період із 1 жовтня 2014 р. до 31 березня 2015 р. Дані заходи – це вимушена міра, щоби пройти опалювальний період 2014/2015 р. з урахуванням обсягу природного газу, який доведений КП «УЖКГ». Подальше скорочення споживання теплової енергії розглядається через заміщення природного газу на її виробництво та зменшення споживання теплової енергії в самих будівлях. За оцінкою фахівців, лише утеплення фасадів будівель дає скорочення споживання теплової енергії від 30 до 40%. У Славутичі 75% теплової енергії споживається на об’єктах житлового фонду, тобто в багатоквартирних будинках та котеджах. Шлях щодо скорочення витрат газу лежить через реалізацію заходів енергозбереження, в тому числі й утеплення об’єктів житлового фонду.

На сьогоднішній день багатоквартирні житлові будинки знаходяться у спільній сумісній власності власників квартир. Частка комунальної власності складає менше 7%. Всі останні квартири приватизовані. Згідно діючого законодавства, власник зобов’язаний брати участь в утриманні житла, в тому числі й проведенні капітального ремонту своєї власності. Поточні ж ремонти виконуються виконавцем житлово-комунальних послуг, зокрема послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, за рахунок тарифу. Витрати на виконання капітальних ремонтів у склад тарифу на дану послугу не включаються. З метою залучення власників до проведення капітальних ремонтів багатоквартирних будинків міською радою було прийнято рішення про дольову участь власників квартир при виконанні капітальних ремонтів, реконструкцій, модернізацій в житловому фонді. Були проведені зустрічі з власниками житлових будинків Київського та Тбіліського кварталів. На жаль, активності співвласників житлових багатоквартирних будинків ми не спостерігаємо, хоча в міському бюджеті на цей рік передбачено 500 тисяч грн на виконання капітального ремонту шляхом застосування механізму співфінансування.

Серед технічних й організаційних заходів – робота котельні на альтернативних видах палива «Зелена енергія Т». Якщо ця котельня буде працювати в період жовтень–березень з потужністю 8 гігакалорій на годину, то буде заміщено 4,4 млн м³ газу. Нещодавно відбулась чергова зустріч вже з новим оператором котельні. Досягнуто домовленості про підготовку пропозицій щодо механізму роботи в опалювальний період та проведення реструктуризації заборгованості КП «УЖКГ» перед цим підприємством терміном на два роки. Якщо не буде збільшено ліміт хоча б до цифри минулого сезону (все-таки є надія, що можуть зважити на те, що Славутич в попередні роки суттєво зменшив споживання природного газу, щоби безболісно пройти опалювальний сезон, то нам не вистачає 8,8 млн м³ газу. Тоді в заходах передбачено відключення гарячого водопостачання, часткове відключення виробничих приміщень, підприємств, перехід на автономне опалення. Розіслані повідомлення про можливе припинення постачання теплової енергії до промислових підприємств з проханням розглянути можливість переходу на альтернативні види палива.

Виконавчий комітет 28.08.2014 звернувся до Київської обласної державної адміністрації про збільшення ліміту хоча б на 4,8 млн м³.

Перший заступник міського голови Володимир Жигалло інформував про підвищення пільгових лімітів на споживання електроенергії в житлових приміщеннях, обладнаних в установленому порядку електроопалювальними приладами. Але щоб легально обладнати електроопаленням житлові приміщення, необхідно отримати технічні умови, розробити проект, встановити електрокотел у відповідності з проектом та ввести його в експлуатацію. За отриманням технічних умов необхідно звернутись до служби головного інженера КП «УЖКГ». При виконанні такої послідовності будуть зберігатися пільги для відповідної пільгової категорії славутичан.

На завершення обговорення цього нагального питання міський голова сказав:

– Ми в цьому році повинні розраховувати на все. Йде війна. Невідомо, коли вона закінчиться, й нікому невідомо, які акти будуть проводитись і по газу, і по електроенергії. Ми повинні готуватись до всього.
Він повідомив, що провів відповідну нараду з керівництвом житлово-ком господарства, на якій зважили всі ризики, які тільки можна передбачити для спільних дій по збереженню здоров’я і життя славутичан.


Громадські слухання з питань проходження опалювального сезону відбудуться 22 вересня 2014 р. в Кіноконцертному комплексі.

Людмила Любива
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия