Завантаження ...

Чернігівська Зелена Сцена запрошує славутчан на творчий уік-енд

У Чернігові спекотно, багато людей прямують на пляж, хтось смакує полуницю та черешню, а хтось ніяк не наїсться морозива – а це означає, що в місті-легенд настало літо! Вже цього уїк-енду «Зелена Сцена» запрошує на перший літній міні-фестиваль крутого дозвілля, з гарною музикою та...

У Чернігові спекотно, багато людей прямують на пляж, хтось смакує полуницю та черешню, а хтось ніяк не наїсться морозива – а це означає, що в місті-легенд настало літо! Вже цього уїк-енду «Зелена Сцена» запрошує на перший літній міні-фестиваль крутого дозвілля, з гарною музикою та спілкуванням у центрі стародавнього міста.



«Зелена Сцена» – відкритий творчий майданчик, мистецький простір, який включає в себе виступи музикантів, літературні читання, вуличні виставки фотографії та художніх робіт, відкриті кінопокази, дискусійний клуб, а також активності для найменших гостей фестивалю.

Відвідати такий унікальний майданчик, який збирає найбільш талановитих, креативних та молодих творців, просто необхідно. Саме «Зелена Сцена» дає шанс проникнутись як найбільш трендовими прикладами сучасної культури, так і класичною музикою різних часів та країн світу. Поєднуючи різні стилі та напрямки, організатори фестивалю створюють неповторну атмосферу, яку просто не передати словами. Це можна лише відчути, завітавши на один з п’яти триденних фестивалів, які цього року проходитимуть щомісяця з травня по вересень.

Минулого місяця «Зелена сцена» провела свій дебютний творчий уїк-енд у цьому році. Фестиваль повернувся на свою першочергову локацію - «Алею героїв» та якісно оновився: новий дизайн, сувеніри, нові неочікувані музичні гості та партнери. Проте, це ще не все. Кожен новий міні-фестиваль буде неодмінно вас дивувати та залишати емоції захвату, тому вже зараз варто запланувати відвідання чергового уїк-енду «Зеленої Сцени».

 
 
Перший літній «зелений» уїк-енд відбудеться 14–16 травня на «Алеї героїв».

Що на вас очікує?

Цієї п’ятниці, 14 червня, о 18:00 відкривати червневу «Зелену Сцену» будуть столичні хлопці - KyivEthnoTrio.

 
Це троє музикантів-мультиінструменталістів, які неодноразово представляли свою творчість на європейських етно-фестивалях. Усі вони співають та грають на різноманітних музичних етно-інструментах унікальні старовинні мелодії і пісні, які були знайдені і записані у фольклорних експедиціях по селах України.



Це обовов’язково треба почути наживо й проникнутись тією атмосферою давньої та сучасної українськоїмузики, адже більшість мелодій є аутентичними і надзвичайно заворожуючими.

Цей виступ та низка інших відбуватиметься за підтримки Українського культурного фонду. Ця підтримка дозволить глядачам краще дослідити різноманітність української культури, від народних творів до сучасного мистецтва. Ще одним вагомим партнером "Зеленої Сцени" стало посольство США в Україні.

Одразу після виступу KyivEthnoTrio настане час «Розмовника», який цього разу буде присвячений більше урбаністиці та історії містобудування. Гості творчого майданчику матимуть змогу почути розповідь «Народження та переродження міста» від історика Олександра Бондаря. Сфера його наукових інтересів – це проблеми історичного та сучасного містобудування й урбаністики.


Тож, мова піде в першу чергу про Чернігів як міський осередок. Про те, чому, за яких умов він виник, як розвивався в різні етапи свого існування, які соціальні групи впливали на формування планувальної структури Чернігова в різні епохи. А також, що таке «міська культура» і чи взагалі існує вона у Чернігові.

Завершуючи перший день червневого фестивалю, організатори пропонують гостям провести пізній літній вечір за переглядом надзвичайно цікавої програми короткометражних фільмів від австрійського фестивалю ARS ELECTRONICA-2018.

 
 
«Зелена Сцена» представить анімаційні стрічки, відеоарт, найкращі документальні та ігрові фільми цього фестивалю, який проходить в Лінці. Зокрема,він вже 8-й рік є партнером Тижня австрійського кіно в Україні. Кожен обов’язково знайде короткометражку, яка сподобається саме йому.

Особливістю кінопоказів на «Зеленій Сцені» є демонстрація фільмів мовою оригінала із субтитрами. Це дає можливість більше поринути в атмосферу твору, та ще й іноземну мову підтягнути.

Музичним відкриттям другого дня фестивалю стане Іванка Червінська та гурт музикантів "Gypsy Lyre".

 
 
Іванка народилася та виросла на Франківщини, звідки й поїхала підкоряти столицю своїм співом. Одним з найважливіших досягнень для неї став півфінал співочого конкурсу «Голос країни», де її тренером був Святослав Вакарчук.



На вас очікує неперевершене виконання українських пісень, що мають яскраве етнічне забарвлення та відмінний музикальний супровід від "GypsyLyre", які просто занурять вас у захоплюючу казку на яву.

Трохи інструментальної лірики на «Зелену Сцену» додасть гурт Jazzforacat, хлопці, які створюють сучасну українську музику та виконують її виключно наживо.

 
Дует Jazzforacat було засновано у 2016 році у Вінниці. Колектив є учасником багатьох фестивалів та телепроектів, зокрема на X-Факторі.



Вокаліст гурту обов’язково запам’ятається вам своїм голосом та тембром, який ви потім вгадаєте із тисячі, а виконання його напарником соло на флейті або ж на саксофоні просто введе вас у музичний екстаз.

«Jazzforacat – це музика, яка спонукає почути свою душу. Це стенограма емоцій, почуттів і настроїв, ритмів та життя. Магічна суміш, що здатна проходити через свідомість людей. Це мова втілена у прекрасні звуки. Лірика, що стосується кожного, і закохує з перших акордів», – мовлять про свій гурт його учасники.

Також, суботній творчий простір буде наповнений майстер-класом з малювання від Librarium. Всі бажаючі зможуть разом з художником малювати скетчі аквареллю, створювати дизайн на паперових стаканчиках та декорувати у техніці скрапбукінг.

 
 

 
Приходьте та спробуйте урізноманітнити свій творчий доробок. Усі матеріали для майстер-класу ви отримаєте на місці перед початком заходу.

Неділя ж на «Зеленій Сцені» розпочнеться о 18:00, з поетичних читань від чарівної Світлани Дідух-Романенко. Вона є переможницею поетичного конкурсу "Гранослов" у 2004 році, а також дипломанткою конкурсу "Коронація слова" одразу в декількох номінаціях.

 
Шанована гостя «Зеленої Сцени» та майстриня слова регулярно друкується у журналі «Пізнайко», колективних збірниках поезії та оповідань ("Вузлик на пам'ять" серії "Теплі історії"), автор віршів до дитячих книжечок-половинок «Міняймося хвостами» та «Впізнай мене» (видавництво «Маміно»), учасниця проекту.

Авторка вже випустила чотири поетичні збірки віршів для дітей та короткої прози і готова поділитися своєю творчістю з чернігівцями та гостями міста.

Недільний літературний день розбавить своєю космічною акустичною музикою та співом чернігівська співачка, переможниця міжнародних конкурсів і дипломант всеукраїнського конкурсу "Червона Рута" - Анастасія Коваленко.

 
Анастасія є автором й виконавицею власних ліричних пісень та мелодій.



Співачка вже не вперше буде радувати гостей "Зеленої Сцени", тож давайте організуємо теплий прийом, як нашій землячці, так і всім запрошеним виконавцям та авторам.

Вже ближче до вечора, о 20 годині розпочнеться зустріч із Мартином Якубом - автором популярного детективного роману "Мертві моделі".

 
Мартин Якуб - молодий письменник, автор понад сотні оповідань та нонфікшену, переможець літературної премії видавництва "Смолоскип", обрав для свого дебютного роману детективний жанр. Якщо ви шаленієте від читання, а особливо від детективів, то пропустити нагоду побачити цього автора наживо ви просто не маєте права.

Як ви знаєте, кожен із трьох днів фестивалю різний та цікавий по-своєму, проте завжди є те, що об’єднує всі дні творчого уїк-енду на «Зеленій Сцені». На цей раз, це виставка фотографа з Вашингтону Frank Hallam Day - "Alumascapes", за яку він отримав премію Leica Oscar Barnac. Його роботи знаходяться в численних музеях та приватних колекціях США та за кордоном.

 

 
Проект “Alumascapes” (алюмінієві втечі) - це результат багатомісячної подорожі фотографа Френка Халлама Дея у Флориді. Ця серія ілюструє зворотній бік урбаністичної культури Америки. А саме, відпочинок на природі у трейлерах, будинках на колесах.

 


У виставкову експозицію увійдуть 22 роботи автора великого формату. Всі фотографії зняті у нічний час із світлом, який надає зображеному ефекту театральної сцени.

На недельній "Зеленій Сцені" також можна буде пограти в різноманітні настільні ігри від чернігівського клубу Steelgart.

Тож не пропустіть найголовнішу подію червня та проведіть свій вільний час разом із «Зеленою Сценою». Адже творчий простір об’єднав кращі ідеї, а потужний позитивний зворотний зв’язок показав їхню значимість для чернігівців та гостей міста.

***

Проект «Зелена Сцена – 2019» відбувається за підтримки Українського культурного фонду. Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році на підставі відповідного закону України з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно з чинним законодавством, спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.

Проект «Зелена Сцена – 2019» відбувається за сприяння та підтримки посольства США в Україні в межах конкурсу малих грантів громадської дипломатії і культури. Ця підтримка дозволить глядачам краще дослідити різноманітність американської культури, познайомить їх як з творами класики американського джазу, так і з прикладами сучасного мистецтва в США.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия