Завантаження ...

Зі святом Святої Трійці — одним з головних православних свят

Зі святом Святої Трійці — одним з головних православних свят фото

Сьогодні, 4 червня, відзначається Свята Трійця. Це один з найбільших і значущих свят у православних християн. Він нагадує вірянам про зішестя Святого Духа на учнів Ісуса від Бога Отця, за обіцянкою Бога Сина.

Трійця — радісне добре свято. У цей день заведено запрошувати в гості рідних та друзів, пригощати їх смачними стравами. Незаміжні дівчата ворожать. Влаштовуються народні гуляння.

Трійця закріплена у календарі державних свят. Тому понеділок 8 червня буде загальнонаціональним вихідним.

Історія і традиції

За основу назви Святої Трійці взята християнська догма — Святий Дух прийшов від Бога Отця, за обіцянкою Бога Сина.

Згідно з Біблією, в цей день Святий Дух зійшов на апостолів. Після цього учні Ісуса навчилися зцілювати, стали пророками та заговорили різними мовами, щоб нести Слово Боже всім людям.

Свята Трійця — радісне свято. В цей день проходить урочиста служба у храмах.

Після служби наші предки влаштовували в селах хороводи та співали. Традиція організованих народних гулянь видозмінилася, але збереглася і до сьогоднішнього дня.

Напередодні свята в житлі зазвичай проводять генеральне удобрю. Будинки та храми у цей день заведено прикрашати квітами та молодими гілками дерев. В гості запрошують родичів і друзів.

Трійця — не пісний день, тому відмовляти в їжі не треба. Також для веселощів дозволяється вживання вина і пива. На святковий стіл господині готують пироги, млинці, борщ, зелені та овочеві салати, страви з яйця, курки, м'яса, риби.

Забезпечувало відмінний настрій на Трійцю і те, що раніше в цей день було заведено свататися. Вважалося, що якщо на Трійцю посвататися, а одружитися з восени на Покрову, то щасливе життя молодим гарантоване.

Що не можна робити на Трійцю

  • Не можна працювати вдома, в саду і городі
  • Не можна шити, в'язати та піч. Страви на святковий стіл зазвичай готують напередодні
  • В саму Трійцю не ходять на кладовище, відвідують могили днем раніше — 3 червня
  • Забороняється сваритися, злитися, кричати
  • Не можна заздрити
  • В цей день не стрижуться і не фарбують волосся

Ворожіння на Трійцю

Незаміжні дівчата на Трійцю, яку ще називають Зеленими святами, плели вінки й таким чином гадали. Так вони залучали любов. Прикраси на голову були з трав — чебрецю, звіробою, ромашки. Вінок пускали на воду.

Вважалося, в яку сторону він попливе, з такої сторони й суджений прийде. Якщо вінок залишався біля берега, дівчина ще не скоро вийде заміж. Вінок потонув — незабаром дівчина помре.

Ще одне популярне ворожіння — по ромашці. Дівчата збирали ромашки. Потім зривали пелюстки та говорили: "Любить — не любить, вийду заміж чи ні". Крім шлюбу, так можна було гадати на що завгодно. Наші предки вірили: останній пелюсток виконає бажання.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия