Завантаження ...

Як швидко і ефективно очистити гриль та мангал від нагару, що в'ївся

Як швидко і ефективно очистити гриль та мангал від нагару, що в'ївся фото

Почався сезон набридливих комах, сліпучого сонця і, звісно, приємних посиділок на природі! Тому якщо ви збираєтеся поїсти смачного шашлику, вам варто знати деякі поради щодо чищення пристосувань для смаження і копчення м'яса, риби або овочів .

Якщо не промити мангал і барбекю, через залишки їжі, попіл і нагар м'ясо підгоратиме і погано просмажуватиметься всередині.

Під час готування на немитих поверхнях змінюється смак приготованих страв. Згорілі жири й олії надають м'ясу неприємного присмаку. Крім того, залишки згорілої їжі, що прилипли до решітки гриля, містять не тільки небезпечні канцерогени, а й під час смаження прилипатимуть до свіжого м'яса. Зрештою ніжні шматочки з прилиплим "старим" м'ясом будуть неприємно гірчити в роті.

Перед тим, як приступити до вибору методу чищення, потрібно визначити, з чого зроблений ваш шашличний інвентар.

Розрізняють чотири методи очищення: механічний, обпалювання, народні засоби і хімія.

Механічне чищення

Першим методом можна скористатися, якщо механічне чищення допустиме і такий спосіб не зашкодить решітці або її покриттю.

Можна використовувати металеву щітку, залізну губку або скребок для духовки. Пройдіться по виробах і обполосніть пристосування для смаження водою. При цьому не тисніть занадто сильно, інакше подряпаєте стінки.

Будьте обережні під час використання металевої щітки. Якщо вона стара, іржава і ненадійна, є ризик потрапляння залишків металевої стружки в їжу, і, як наслідок, в організм людини. Це загрожує серйозними наслідками. Тому під час використання щітки ретельно промивайте очищені таким способом інструменти.

Крім металевих скребків і шпателів, у продажу є і спеціальні пристосування для чищення гриля, барбекю і мангала. Їх теж зручно використовувати.

Обпалювання

Обпалювання відмінно впорається із залишками цибулі, м'яса або сала на барбекю, шампурах та іншому приладді.
Для цього розведіть вогонь і прожарте на ньому інструменти, поки залишки їжі не перетворяться на вуглинки. Після охолодження трохи потріть щіткою, обполосніть водою і витріть чистою серветкою. Інструменти будуть чистими, а від їжі не залишиться й сліду.

Такий спосіб особливо зручно застосовувати одразу після готування, якщо немає можливості одразу ж ретельно вимити інструменти для смаження.

Народні засоби

Хорошими помічниками в боротьбі з жиром і гаром стануть оцет, сода і навіть кока-кола. Натуральний і досить ефективний засіб для очищення гриля, казана або мангала — розчин оцту та води, розведених у пропорції 1:1. Розпорошіть рідину на інструменти і потримайте кілька годин, а потім протріть губкою і обполосніть водою.

Також шампури або решітку чистять піском або зім'ятою фольгою, після цього промивають всі пристосування водою із засобом для миття посуду.

Хімія

Щоб ретельно очистити решітку для гриля або мангал, використовуйте спеціальні засоби або склади для чищення духовок. Купуючи потужну "побутову хімію", завжди дотримуйтесь інструкції щодо її застосування. Не забувайте про заходи безпеки і використовуйте захисні рукавички.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия