Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Лайфхак: спробуйте метод "п'яти речей" у боротьбі з безладом

Лайфхак: спробуйте метод "п'яти речей" у боротьбі з безладом фото

Підхід до прибирання від професійного психотерапевта

Що таке «метод п'яти речей»

Це підхід до домашніх обов'язків, який вигадала КейСі Девіс — ліцензований психотерапевт, із 1,5 млн підписників та автор книги «Ненавиджу прибирання. Бережна система наведення порядку для тих, хто не має на це бажання і сил».

Коли здається, що безлад у будинку набуває некерованих масштабів, вона пропонує сфокусуватися лише на п'яти категоріях:

  1. Сміття.
  2. Одяг, який треба прати.
  3. Брудний посуд.
  4. Речі, які мають своє місце.
  5. Речі, які не мають свого місця.

Девіс впевнена, що такий підхід дозволяє впоратися з будь-яким безладом. Коли ви почнете сортувати речі за цим принципом, переміщаючись по дому та зосереджуючись тільки на одній категорії, ви відчуєте полегшення незалежно від того, скільки у вас кімнат і скільки вам потрібно зробити. І нарешті зрозумієте, що контролюєте ситуацію.

Як ним користуватися

Реалізацію методу п'яти речей практично можна побачити в TikTok-ролику, у якому сама КейСі Девіс пояснює основну ідею підходу. Алгоритм дій виглядає так:

  1. Обійдіть всю квартиру, знайдіть та викиньте сміття.
  2. Пройдіть по квартирі ще раз, але цього разу зберіть у кошик для прання лише брудний одяг та взуття. Решту ігноруйте.
  3. Потім зосередьтеся на посуді. Завантажте брудні тарілки та чашки в раковину або посудомийну машину. Відразу все мити не треба.
  4. На наступному колі подивіться на речі, що залишилися, і приберіть ті з них, які мають певне місце, туди, де вони мають бути.
  5. Нарешті зберіть речі, які не мають свого місця в будинку. Як тільки ви розчистите простір, то зможете вирішити, що з ними робити.

За словами творця методу, виконувати всі кроки одним махом зовсім необов'язково. Якщо ви не маєте сил, ви можете проходити етапи протягом дня або навіть розбити процес на кілька днів.

Безлад у будинку — це не показник морального падіння. Підтримувати охайний вигляд кімнат буває складно з різних причин: комусь домашні справи даються важко через стрес, комусь непросто поєднувати наведення ладу з вихованням дітей. Простий та ефективний метод "п'яти речей" допомагає зробити простір зручнішим для життя. Після того як ви розберетеся з кожною категорією і ваш будинок стане таким, провести ретельніше прибирання буде набагато легше.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: