Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Мед з кульбабки — підбірка смачних рецептів

Мед з кульбабки — підбірка смачних рецептів фото

Мед з кульбаб — це не нове, а добре забуте старе, адже здавна було відомо про корисні й цілющі властивості цієї рослини. Він може знадобитися при лікуванні печінки, астми, бронхіту, артриту, запорів, а також допоможе швидше відновитися після лікування жовчного міхура, легенів та серця.

Секрети приготування ідеального меду

Перед тим, як почати приготування, треба зібрати квіти. А як це правильно робити, щоб мед вийшов насичений, смачний та корисний? Ось кілька порад. 

  1. Кульбабки треба збирати у найактивніший період цвітіння. Тоді всі квіти розпустилися і містять багато нектару.
  2. Важливо збирати їх якомога далі від міських вулиць та автострад. Якщо у переддень дощило, то краще зачекати з приготуванням меду кілька днів. Це необхідно для того, щоб у кульбабі накопичився мед.
  3. Квітки краще зрізати, а не зривати, а перед початком приготування добре промити їх водою. 

Рецепт класичного меду з кульбаби

Існують різні варіації та технології приготування цього меду. Ми зібрали для вас кілька незвичних рецептур.

Для класичної та швидкої в приготуванні варіації кульбабового меду тобі знадобляться такі інгредієнти:

  • свіжозірвані кульбаби — 300–500 шт.
  • цукор
  • вода 1:1, тобто 300–500 мл

Обробіть кульбабу: помийте та відділіть квіти від чашолистків. 

Зірвані кульбаби залийте холодною водою. Доведіть суміш до кипіння і продовжуйте кип’ятити протягом двох годин. 

Потім треба дістати з квіток сироп для майбутнього меду. Накрийте друшляк марлею та покладіть туди зварені кульбабки. Добре відтисніть квіти, щоб звідти вийшов сироп. 

Після цього самі квіти можна прибрати, а в отриманий сироп додати весь цукор. Поставивши суміш на вогонь, кип’ятити ще сім – десять хвилин. Має вийти тягуча консистенція меду. 

Для цікавішого смаку під час варіння меду можна додати в суміш лимонний сік або цедру лимона, а також різні трави й спеції: мелісу, чебрець, гвоздику, корицю тощо.

Після цього лишається лише розлити отриманий мед з кульбаб у стерилізовані банки. 

Рецепт меду з лимоном

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • свіжозірвані кульбаби — 300–500 шт.
  • цукор
  • лимон
  • вода 1:1, тобто 300–500 мл

Приготування цього меду займе близько двох діб. Але в ньому не відчувається гіркота квітки, саме тому господині дуже часто обирають саме його. 

Треба обробити квіти, помити їх, висушити й відділити від стебла й листочків, лишивши саму жовту квітку. 

Залити їх холодною водою на добу. Після цього треба добре їх відтиснути, знову залити водою і поставити варитися. 

Цього разу кульбабка має кипіти на середньому вогні не більш ніж 15 хвилин. Наприкінці варіння додай попередньо нарізаний лимон разом з цедрою і знімай з вогню. 

Залиш майбутній мед настоюватися на добу. Коли час мине, треба процідити рідину через марлю, викинути на марлю квіти й відтиснути і їх. В отриману суміш додати цукор і поставити варитися мед.

Секрет ідеальної густої, медової консистенції в тому, що сироп треба тричі довести до кипіння, а потім дати охолонути. 

Лишиться тільки розлити кульбабовий мед у стерилізований посуд. 

Рецепт меду з вишневим листям

Інгредієнти: 

  • кульбабки 300–500 шт.
  • вода
  • листя вишні
  • м’ята
  • лимон
  • цукор

У цьому рецепті радять не мити квіти, а лише вибрати з них комах, щоб не вимити нектар. 

Відділені від чашолистків жовті квіти залити водою, додати до них нарізаний лимон та вимите листя вишні. Довести суміш до кипіння, а потім дати відпочити добу. 

Після цього процідити та відтиснути настояну суміш через марлю й викинути всі квітки й листя. Додати в отриманий сироп цукор і поставити варитися. 

Треба довести до кипіння, а потім зменшити вогонь і варити протягом 40–50 хвилин. 

Наприкінці, за п’ять хвилин до завершення варіння, додай у сироп м’яти, дай охолонути й розлий у стерилізовані ємкості мед з кульбаб. 

Готово, смачного!

Цей мед містить багато вітамінів, тож він буде корисний для твого організму. Єдиний його мінус — це велика кількість цукру, як і в будь-якому варенні. Тому треба бути обережним(-ою) і не перейти межу з порцією.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: