Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

День хореографа: кого можна привітати 9 січня?

День хореографа: кого можна привітати 9 січня? фото

Сьогодні, 9 січня, відзначають Міжнародний день хореографа. Цього дня своє професійне свято відзначають хореографи та балетмайстри.

Варто зазначити, що постановників класичних та сучасних танців неодноразово вшановують протягом року – з 2014 року у жовтні під час проведення Всесвітнього дня балету та наприкінці квітня у Міжнародний день танцю. А для того, щоб підкреслити значущість праці наставників танцюристів, було започатковано окреме свято.

Спочатку грецьким словом «χορογραφία» називався запис нового танцю. Цей вид мистецтва був широко затребуваний ще у Стародавній Греції та Римі. Без танцювальних композицій не обходилася хода на честь бога Бахуса.

У міру розвитку хореографії як виду мистецтва у людей виникла потреба фіксувати накопичений досвід передачі його іншим поколінням. На цьому етапі термін став застосовуватися для позначення постановок танцювальних композицій, їх запису та іншого, що входить у даний вид діяльності.

На початку XII століття, коли в моду увійшли придворні танці, з’явилася й окрема професія – хореографи. Завданням хореографа було навчити аристократів танцювати та познайомити з манерами під час танцю. А з початку XX століття словом «хореографія» почали визначати все, що стосується мистецтва танців.

Сьогодні хореографи не менш затребувані. Ці люди дбайливо зберігають традиції предків, примножують техніку мистецтва власним досвідом і діляться з виконавцями. Хореограф працює з групою або одним танцюристом, навчаючи виразним прийомам, пластиці руху та почуття ритму.

Поділяють класичну та народну хореографію. Яскрава народна хореографія дозволяє познайомитися з традиціями та культурою народу, а класична бальна хореографія на основі балету формує професійне мистецтво танцю. Вона використовується у театральних виставах, музичних кліпах, фігурному катанні, художній гімнастиці, номерах фольклорних фестивалів.

Незважаючи на те, що база для постановки танців одна, кожен хореограф має свій неповторний почерк, створюючи танець як художник картину – єдиний і неповторний, зі своїм характером і харизмою. Для танцюриста хореограф є наставником, учителем, соратником та тренером.

Отже, якщо у вашому оточенні є люди цієї цікавої професії, саме час їх привітати.

Фото: Наталья Правдюк

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: