Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як заощадити на воді та комуналці – поради та правила

Як заощадити на воді та комуналці – поради та правила фото

Питання економії на комунальних послугах сьогодні як ніколи актуальне. Зі стрімким підвищенням цін на товари та послуги, за комуналку усі хочуть сплачувати якнайменше. Вихід є – потрібно дотримуватись певних правил, які допоможуть економити.

Правила, які допоможуть сплачувати за воду менше

Вимикайте воду вчасно

Найбільше води утікає під час миття посуду, чищення зубів чи миття голови. Наприклад, коли ви намилили голову шампунем та розтираєте його, кран лишається увімкненим. Саме у цей момент витікає близько 3-7 літрів.

Або коли ви начищаєте посуд ганчіркою, вода теж просто витікає. Не допускаючи пустого витікання води, ви зможете зекономити кругленьку суму.

Купіть посудомийку

Насправді, варіанти економії води у такому випадку  залежатимуть від особливостей кожної родини. Якщо вона у вас велика, вам варто задуматися над придбанням посудомийної машини.

Якщо використовувати її на повне завантаження, наприклад, збираючи брудний посуд протягом дня і запускаючи мийку один раз на добу, то витрати води суттєво знизяться.

Крім того, якщо у вас в квартирі встановлений двотарифний лічильник електрики, то поставивши таймер посудомийки на нічний час, ви зможете зекономити витрати на електроенергію.

Мийте овочі та посуд правильно

Фото: Depositphotos

Якщо не хочете купувати посудомийку, скористайтесь таким лайфхаком – закрийте раковину на кухні пробкою, наберіть води та спочатку помийте овочі чи фрукти, а потім – посуд. Споліскувати тарілки й чашки можна в окремій ємності з чистою водою.

Таке споживання води, якщо порівняти з проточним використанням, скоротить витрати у чотири рази. До речі, при цьому економиться не тільки вода, але і мийний засіб.

Перевірте сантехніку

Через несправні кран або трубу за добу можна втратити від 20 до 200 л води, а якщо протікає унітаз – це майже 72 тис. літрів на рік. 

За потреби полагодьте або замініть пошкодження. Це буде дешевше зробити, ніж віддавати велику суму у платіжці за воду.

Відмовтесь від ванної

Фото: Depositphotos

Йдеться про прийняття ванни. Приймаючи душ впродовж 5 хв., ви витрачаєте максимум 100 літрів води. А для того, щоб наповнити ванну, необхідно удвічі більше.

Також можете купити собі економні насадки-розпилювачі для душу, які продаються у будь-якому магазині. Вони допоможуть ще більше зекономити.

Замініть зливний бачок

Сучасні зливні бачки для унітазу мають два режими – звичайний та економний.

Ви зможете заощаджувати, регулюючи кількість води, що змивається у каналізацію. Це дасть змогу зберегти близько 20 л на день.

Економія під час прання

По-перше, відмовтесь від прання під проточною водою. Ручне прання виправдане тільки у разі невеликої кількості одягу.

Одяг, який потребує великої кількості води, періть у машинці. Крім того, завантажуйте її на дозволений максимум – це допоможе заощадити не лише воду, а й електроенергію.

Пам’ятайте, що найменше споживання води в режимах економний і хлопок. А делікатне, попереднє прання і додаткове полоскання – тягнуть найбільше.

Кілька корисних порад

  • Не заохочуйте тривалі ігри дітей у ванній кімнаті.
  • Роз’ясніть і покажіть всім домочадцям, де стоїть вентиль, який перекриває загальну подачу води в будинок чи квартиру. У разі непередбачених ситуацій – аварій, витоків, поломок – вони теж зможуть мінімізувати втрати води.
  • Проведіть інструктаж з усіма членами сім’ї щодо порядку дій у разі, якщо прорвало труби, трапилася аварія, зламалася побутова техніка.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: