Завантаження ...

Мікророботи дозволяють вилікувати пневмонію

Мікророботи дозволяють вилікувати пневмонію фото

Вчені сподіваються, що вони зможуть допомогти у лікуванні людей.

Вчені з Університету Каліфорнії в Сан-Дієго розробили крихітних плаваючих роботів, які змогли очистити легені миші від бактерій, що викликають пневмонію. Дослідники сподіваються, що надалі таких роботів можна буде використовувати і для лікування людей, повідомляє Science alert.

Роботи зроблені з клітин водоростей і вкриті шаром наночастинок антибіотиків. Водорості забезпечують рух через легені, завдяки чому можна досягти цілеспрямованості та ефективності лікування.

Наночастинки на клітинах водоростей складаються з крихітних полімерних сфер, покритих мембранами нейтрофілів, типу лейкоцитів. Ці мембрани нейтралізують запальні молекули, що виробляються бактеріями та власною імунною системою організму. Наночастинки та водорості розкладаються природним чином.

Під час експерименту всі миші, яких лікували від пневмонії за допомогою роботів, одужали. Ті ж, які не отримали лікування, померли.

За словами вчених, лікування за допомогою роботів було більш ефективним, ніж внутрішньовенна ін'єкція антибіотиків. У такому разі доза антибіотика повинна бути в 3000 разів більша, ніж у разі використання мікророботів.

Надалі дослідники планують провести більше експериментів, щоб з'ясувати, як такі роботи взаємодіють з імунною системою. Після цього можна буде переходити до досліджень на великих тваринах і, можливо, людях.

Раніше вчені використовували методи фізичного впливу на хромосоми в живих клітинах. В результаті вони дійшли висновку, що поза фазами клітинного поділу хромосоми текучі, «майже рідкі».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия