Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Собаки не здатні відчувати провину

Собаки не здатні відчувати провину фото

Вчені довели, що собаки не відчувають провини за те, що накоїли у минулому [див. посилання]. Їм не доступне складне розуміння причинно-наслідкових зв’язків, характерне для людини.

За інформацією Кінологічного центру поліції в Київській області, коли власник через певний час сварить чотирилапого, який неслухався на вулиці, розтрощив дім за відсутності людей, або вчинив інші неподобства, собака не має змоги співставити гнів господаря та свої минулі «подвиги». Тим паче, що більшість з таких «подвигів» є нічим іншим, як природною поведінкою хвостатих.

Разом з цим, сварячи собаку ми часто спостерігаємо прояви її «винуватості» - широко раскриті очі, прижаті вуха, підібганий хвіст, напружений тулуб, принишклість тощо. Помилково ми трактуємо такі сигнали, як визнання собакою своєі провини. Насправді ж, вони (сигнали) є сигналами примирення - хвостатий намагається вгамувати свою людину, яка розлютилася зі незрозумілої для нього причини.

У природі або під час взаємодії двох собак, демонстрації подібних сигналів одним з учасників спілкування буває цілком достатньо для вичерпання конфлікту. А от під час взаємодії людини і собаки подібні сигнали вихованця можуть тільки розпалити гнів господаря. Однак ігнорування сигналів примирення, які демонструє нам хвостатий, призводить до порушення, або й до остаточної втрати контакту із твариною та довіри з її боку.

https://www.ukr.net/news/details/technologies/39309736.html

https://www.hillspet.com/.../do-dogs-feel-guilt-or-shame

https://www.mundoperros.es/.../%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0.../amp/

https://www.zootovary.com/emotsii-jivotnyh-mif-realnost-a...

https://www.affinity-petcare.com/.../%D1%81%D0%BE%D0%B1...

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: