Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Різдво Пресвятої Богородиці: суть, звичаї і заборони свята

Різдво Пресвятої Богородиці: суть, звичаї і заборони свята фото

У Різдво Пресвятої Богородиці віруючі згадують день, коли Діва Марія з'явилася на світ.

21 вересня у православ'ї відзначається одне з головних релігійних свят у році - Різдво Пресвятої Богородиці або друга Пречиста. Різдвом в християнстві називають народження. У цей день віруючі відзначають народження на світ Діви Марії, захисниці всіх людей, яка стала земною матір'ю Ісуса Христа.

Різдво Пресвятої Богородиці-історія свята

Євангеліє говорить, що Діва Марія народилася у праведної пари Іоакима і Анни. Вони були бездітними до похилого віку і вже не сподівалися на народження дитини. Тільки в похилому віці їм з'явився ангел і повідомив про швидке народження дочки, яка принесе порятунок людству. 

Ангел сказав, що Анні та Іоакиму слід назвати дочку Марією. Так вони і зробили. З'явилася на світ Богородиця 8 вересня, а за новим стилем дата свята перенеслася на 21 вересня. На честь народження дочки Анна та Іоаким зробили щедру пожертву в храм. 

На місці народження Марії побудували Храм Різдва Богородиці. Однойменні храми також є по всьому світу. Наприклад, в Україні такі храми є у Вінниці, Ворохті, Шацьку.

Звичаї і традиції Різдва Пресвятої Богородиці

У цей день віруючі відвідують богослужіння і вимовляють молитви Богородиці. Прочитати молитву можна і вдома, якщо немає можливості відвідати храм.

Як і в будь-яке свято, 21 вересня віруючі збираються за загальним столом і насолоджуються трапезою. Традиційно на стіл обов'язково ставлять рибні страви, а також сезонні овочі і гарбуз. З напоїв ставлять компоти і домашнє вино.

На Другу Пречисту бездітні жінки моляться Діві Марії про народження дитини і радості материнства. А вагітні просять легких пологів і міцного здоров'я дитині. Для наших предків цей день був святом всіх жінок як продовжувачок роду.

Що не можна робити в Різдво Пресвятої Богородиці

  • У це свято не слід працювати. 21 вересня наші предки відпочивали від будь-якої роботи і домашніх турбот.
  • Жінкам не можна сперечатися і лаятися зі свекрухою, інакше відносини надовго зіпсуються. 
  • Не можна ділитися хлібом з чужими людьми в цей день. Куплений хліб потрібно з'їсти в колі сім'ї.
  • Після Другої Пречистої вже не можна копати картоплю.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: