Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

14 вересня - Слов'янський Новий рік: історія і традиції свята

14 вересня - Слов'янський Новий рік: історія і традиції свята фото

Новоліття - що це означає, коли настає і чи потрібно відзначати цю дату?

Згідно з давніми літописами, слов'яни відзначали Новий рік 21 березня - у День весняного рівнодення. Але була й інша дата - День осіннього рівнодення, який наступав в різний час. З приходом християнства традиція змінилася, а УНІАН готовий розповісти, коли ж насправді наступав Новий рік у язичницьких слов'ян.

Якого числа слов'яни відзначали Новий рік - історія

Відомо, що Новий рік у слов'ян починався з новим весняним сезоном - в кінці березня. Тоді люди вірили, що в цей же період народжується Бог Ярило, і прокидається все живе на Землі. З приходом християнства все змінилося - слов'янські свята тісно сплелися з церковними. Новоліття - початок нового року - відзначалося в День осіннього рівнодення (22 або 23 вересня, залежно від місячного циклу), потім - 1 вересня, а з затвердженням нового календаря дата знову змінилася - тепер початок Індикту припадає на 14 вересня.

Той Новий рік, який ми відзначаємо зараз 1 січня, ввів Петро і, за прикладом європейської традиції. Таким чином цар замінив літочислення слов'ян на літочислення з Різдва Христового.

Православний Новий рік 2022 - традиції

Наші предки вважали, що саме в цей період закінчуються всі городні роботи і починаються "засідки" - домашні посиденьки і справи. В полі працювати вже не було необхідності, так що, можна було займатися домашніми обов'язками.

Люди запрошували в гості родичів і сусідів, влаштовували пишні застілля, готували смачні страви. Співали пісні і читали змови, щоб майбутній рік був вдалим і сприятливим для всіх. 

Для дітей була особлива традиція - їм проводили "постриг" у селян і воїнів, благословляючи на щасливе життя і службу. Також було прийнято всією сім'єю розпалювати багаття, водити хороводи, співати пісні і прославляти богів. Не зайвим слов'яни вважали і обійти свої володіння - сади і городи, прочитати там змови на багатий урожай в наступному році.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: