Завантаження ...

Як зростуть ціни на продукти вже до кінця року, - порахував Нацбанк

Як зростуть ціни на продукти вже до кінця року, - порахував Нацбанк фото

Ціни на продукти в Україні продовжують зростати. До завершення поточного року вони можуть вирости ще загалом на третину. Відчутно дорожчатимуть харчі і в наступному, 2023, році. Ймовірно, за наступний рік вони стануть вищими ще на 20%. Лише в 2024, якщо все буде гаразд, темпи зростання споживчих цін можуть знизитись до однозначної цифри, тобто становитимуть менше 10%.

Такі прогнози дає Нацбанк України.

Щоправда, за окремими видами продуктів експерти прогнозують як зростання ціни, так і її зниження.

Гречка

Гречку із повним правом можна вважати ціновою рекордсменкою в Україні. Цьогорічного літа вона з легкістю подолала 100-гривневий бар'єр і рвонула далі вгору. Експерти ринку пов'язують такий стрімкий злет ціни на гречку із багатьма факторами. Головні – дефіцит власного продукту, припинення імпорту і продуктовий ажіотаж, пов'язаний з війною.

Проте вже незабаром ситуація має виправитись. Аграрії вже приступили до збору нового врожаю, і його обіцяють зібрати більше, ніж торік. Отже, експерти від Мінагрополітики оптимістично заявляють, що вже у жовтні-листопаді гречка має подешевшати на 20, а то й більше відсотків.

М'ясо

М'ясо однозначно дорожчатиме. Причому, м'ясо усіх видів. При цьому курятина залишатиметься відчутно дешевшою за решту видів м'яса.  А тому саме вона, як і раніше, становитиме основу раціону м'ясоїдів. Що ж стосується свинини та яловичини, то вони вже зараз для більшості українців стали святковою їжею і надалі такою залишатимуться.

Найголовніша причина – скорочення поголів'я тварин в Україні. Водночас скоротились і імпортні поставки дешевого закордонного м'яса, а також припинилась м'ясна контрабанда з-за кордону. Тому ціни на м'ясо зростатимуть.

Яйця

Вартість яєць лише за серпень зросла в середньому на 4-5 гривень. Зараз за десяток у торгових мережах просять від 33 до 45 гривень. Ясно, що до кінця року яйця лише зростатимуть в ціні. Тут і сезонний фактор, і зменшення кормової бази, і незмінно високий попит на цей продукт.

Нацбанк порахував, як зростуть ціни на продукти вже до кінця року

Молоко

Молоко в серпні подорожчало не набагато. Але в подальшому ціни на молоко та молочну продукцію будуть зростати. Вони й за кращих часів завжди взимку стрибали вгору через сезонний фактор і різке скорочення пропозиції на ринку.

Овочі

Овочевій продукції всі експерти прогнозують здешевлення, але не надовго. Ймовірно, низькі ціни на овочі протримаються упродовж вересня, коли врожай з полів почнуть масово звозити на ринки. Однак надалі, глибокої осені та взимку, ціни на овочі можуть вирости до захмарних висот.

Справа в тому, що аграрії не мають наміру закладати їх на тривале зимове зберігання. Ніхто не знає, скільки коштуватимуть енергоносії. І ніхто не впевнений, що завтра в овочевий склад не прилетить ракета. Отже, фермери намагатимуться збути свою продукцію відразу з лану, восени. Через це вона може на початку осені різко здешевшати. Але взимку те, що все-таки закладуть на зберігання, може вартувати астрономічних сум.

Нагадаємо, що стосується цукру, то експерти кажуть, що цьогоріч він дешевим не буде. Третина цукрових заводів взагалі відмовилась від переробки через високу вартість енергоносіїв. А ті, що все-таки перероблятимуть солодкі корені, через високу собівартість продукту будуть змушені підняти ціни на нього.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия