Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як захиститися від комарів та мошок?

Як захиститися від комарів та мошок? фото

Разом з настанням довгоочікуваного літа, на нас звалилося нашестя докучливих мошок і комарів. І хоч проблема не нова, альтернативного рішення, яке позбавило б нас від комах-кровопивць поки нажаль не винайдено. Але існує чиало корисних порад, як це можна зробити хоч на певний час.

Добірку таких порад пропонує Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка.

🦟 Як відкараскатися від комарів та мошок

💰От і минуло свято Вознесіння… Ми вже трішки розповіли про нього. Згадали і про заборони, і про народні прикмети. А ось іще одна не дуже приємна прикмета, пов’язана з цим днем. «На Ушестя шість мішків мошок та комарів з неба висиплеться». Приблизно так говорили старі люди, очевидно, вважаючи співзвучними слова «Ушестя» (народна назва свята) й «шість». Хоч це й не дуже правильна асоціація, бо йдеться про різні поняття, проте вечорами перебувати надворі таки неможливо. Настирливі кусючки лізуть не лише межи очі, а й у рота, в носа… Наче ті непрохані гості: ти його у двері, а воно – у вікно! Але не були б ми українцями, якби не вміли захищатися – і від ворогів, і від мошкари та комарів.

Отже, як «дешево і сердито» відігнати набридливих кровопивць?

* «Начаклуйте» ванільний розчин або крем. Розчиніть пакетик ванілі в літрі холодної води, перелийте цю диво-рідину у пляшку з розпилювачем і пшикайтеся на здоров’я. Або змішайте звичайний дитячий крем з пакетом ванілі та змащуйте відкриті ділянки тіла. Цей рецепт добрий тим, що не викликає алергії навіть у маленьких дітей.

* Гарний засіб – гвоздична вода. 5 г бутонів сухої гвоздики залийте склянкою води, поставте на вогонь і дайте закипіти. Хай покипить 10-15 хвилин, потім остудіть розчин і змішайте його з будь-яким найдешевшим одеколоном. Ваші нові «парфуми» точно будуть не до шмиги комарам та мошкам. Тікатимуть аж гай шумітиме! А коли ліньки возитися з відварами, влаштуйте собі променад магазинами. Якщо пощастить, можна знайти давній добрий одеколон «Гвоздика». Ціна – мінімальна, мороки – нуль, а ефект – той самий.

* Вони неймовірні – олії ефірні! Змішайте трохи дитячого крему з декількома краплями олії чайного дерева, анісу, герані, лаванди або евкаліпта. Від душі намастіться сумішшю і вирушайте гуляти. Цей аромат дзизкучі кусючки запам’ятають надовго. Як і…

* …аромат багаття. Дим багаття, розведеного на відкритому повітрі, також відлякує комах. Ви досягнете ще більшого ефекту, якщо додасте у вогонь кілька крапель ефірних олій (наприклад, кедра або черемхи) або підкладете гілок ялівцю.

* Здається, це було так недавно… Дитинство, приватний будинок… Вечір. Двір. Дзумкотіння мошок та комарів. Дістаємо із «заначки» старе відерце з навмисне пробитими дірками, просто в ньому підпалюємо трохи паперу, а потім закидаємо все це зверху гілками. Здається, бузиновими. Бо тої бузини під парканом – хоч греблю гати. А пахне її листя й гілля не дуже щоб дуже… Аж носа набік звертає. І у комарів та мошок також . Називався цей хитромудрий винахід «курИще». Або «кадило». І драпала від нього комарва та мошкарня як чорт від ладану… З таким димком-рятівником можна було й на городі спокійно попрацювати. А там росте…

* …корисна мокриця. Її зазвичай рвали курям. А виявляється, ця травичка – ще й відмінний засіб захисту від комарів. Якщо ви зумієте знайти мокрицю на своїй ділянці, розітріть кілька листочків між пальцями й розподіліть кашку по відкритих ділянках тіла. Захист вам забезпечений.

* Побудьте естетами й романтиками, зустріньте комарів та мошок гілковою композицією. Розвісьте букетики з гілок ялівцю, черемхи та бузини в будинку. Вони не тільки наповнять ваше житло ароматом лісової свіжості, але й убезпечать від нападу комах. Перебуваючи надворі, по можливості сідайте біля цих рослин. Жоден комар чи мошка навіть близько не підлетять.

* Хоч гіркий полин, допоможе він. Комарі крутитимуть носами і не спілкуватимуться з вами. Таємницю знаємо одну: чарівний відвар із полину. Ним гарненько шкіру намасти – й від укусів у безпеці ти. Гілочки так само ефективні. Запах їх для комарів – противний.

* Одягайтесь у жовте. Це може здатися абсурдним, але, обираючи жертву, комарі використовують не лише нюх, а й зір. Якщо ваше вбрання чорне, темно-синє або червоне, «вітаємо»: комаха швидше вас знайде. І навпаки – жовтий патологічно не подобається цим набридливим кровопивцям. Такого висновку дійшов медичний ентомолог університету штату Флорида Джеймс Дей. Перевірте, а раптом і справді спрацює.

* Раз комарам та мошкам не до вподоби жовтий колір, то цілком логічно, що й цитрусових вони теж не люблять. Ну й нехай, нам більше буде…  Але не пошкодуймо кілька крапель соку лимона, лайма, апельсина або грейпфрута, щоб змастити свою шкіру перед виходом із дому. Цю «ароматерапію» кусючі нахаби пам’ятатимуть дууууже довго…

* Сухий лід – кровопивцям на обід! Комарів приваблює вуглекислий газ. Отже, ви можете обдурити їх, поставивши в кімнаті контейнер з сухим льодом, який виділяє багато CO2. І тримайте напоготові кришку, щоб комах можна було миттю закрити!

* Карболова кислота не лише славиться антисептичними і бактерицидними властивостями, а ще й відмінно відлякує комарів. Скропіть стіни житла й узголів’я ліжка слабким розчином цієї кислоти – і ваш сон буде міцним та солодким, бо ніхто вам не заважатиме, не кусатиме і над вухом не дзижчатиме.

* Японський гостинчик. Багато хто любить соєвий соус, але мало кому відомо, що він відлякує комарів. Поставте мисочку з невеликою кількістю цього продукту на тумбочку біля ліжка, і комарі забудуть дорогу до вашої оселі.

* * *

Якщо комарі чи мошки вже покусали (на жаль, і так буває), змастіть місця, що сверблять, кефіром. Відмінно допомагає також листя м’яти, черемхи, подорожника, петрушки. Перевірений часом бальзам «Зірочка» теж помічний – він угамує свербіж і зніме почервоніння. Дехто радить прикладати до покусаних місць розрізану навпіл цибулину або протирати їх слабким розчином марганцівки (от тільки де її взяти?). Ще один чудовий народний засіб – харчова сода. Слабкий содовий розчин швидко нейтралізує комарині укуси у дітей і не завдає малюкам жодних незручностей.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: