Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Топ-5 книг-бестселерів та їх екранізації

Топ-5 книг-бестселерів та їх екранізації фото

Вважається, що екранізації літературних творів не завжди містять у собі риси авторського задуму.

Редакція ПроШоКіно вирішила розвіяти цей стереотип і склала список світових книг-бестселерів, за якими було знято неперевершені екранізації, які не поступаються своїм книжковим прототипам за увагою до деталей та атмосферності.

Нагадаємо, Білл Гейтс опублікував свій щорічний список книг.

Кадр з фільму “Тринадцята казка”

«Чоловік на ім’я Уве», Фредрік Бакман (2012)

На перший погляд Уве – найпохмуріша людина на світі. Він, як і багато хто з нас, вважає, що його оточують переважно ідіоти – сусіди, які неправильно паркують свої машини; продавці в магазині, що говорять пташиною мовою; бюрократи, що псують життя нормальним людям.

Але в похмурого буркотливого педанта – велике серце. І коли молода сім’я нових сусідів випадково пошкоджує його поштову скриньку, це стає початком неймовірно зворушливої ​​історії про втрачену любов, несподівану дружбу, безпритульних котів і стародавнє мистецтво здавати назад на автомобілі з причепом. Історії про те, наскільки сильно життя однієї людини може вплинути на життя багатьох інших.

Книга отримала відмінну та дуже зворушливу екранізацію у 2015 році. Режисером виступив Ганнэс Гольм, а головну роль відіграв Рольф Лассгорд.

Кадр з фільму “Чоловік на ім’я Уве”

«Тринадцята казка», Діана Сеттерфілд (2006)

Чистокровним детективом «Тринадцяту казку» назвати складно, хоча начебто деякі атрибути є: історія, вкрита товстим шаром пилу та літер, дівчина, яка намагається докопатися до істини, і справді підстерігає за кожним сюжетним поворотом. Успішна письменниця з численною армією шанувальників відома не лише своїми творами, а й зухвалою вигадкою про все, що стосувалося її біографії. З уривків інтерв’ю неможливо було скласти єдину картину: хто вона, коли народилася, хто її батьки, чи чоловік, діти? Але раптово дочка власника книгарні (і за сумісництвом шанувальниця мертвих письменників) отримує запрошення прибути у віддалений маєток, оскільки Віда Вінтер призначає їй обов’язкову зустріч. Виявляється, потайлива жінка готова повідати світові правду про своє життя, а записати свої слова довіряє саме Маргарет. Їй належить плутати коридорами особняка і пам’яті Вінтер, вгадуючи в шепотах і тінях на стінах образи минулих персонажів тринадцятої казки Види.

Дебютний роман Діани Сеттерфілд навряд чи сподобається кожному, але якщо історія про близнюків, пристрасть, сімейні таємниці та трагедію відгукнеться у вашій уяві, то обернеться любов’ю з першого звуку шелесту сторінок. До речі, відразу після прочитання можна побачити і однойменний фільм з Олівією Колман у головній ролі.

Кадр з фільму “Тринадцята казка”

«Чоловіки без жінок» Харукі Муракамі (2016)

«Чоловіки без жінок» — збірка новел та есе про людей різного віку, соціального стану, статусу, але об’єднаних одним загальним мотивом: усі вони про чоловіків, що залишилися без жінок. Когось із них розлучила зрада коханої, когось смерть коханої, хтось залишився один волею випадку, а для когось це усвідомлений вибір. Легендарний майстер слова розкриває непрості стосунки між чоловіками та жінками, які тисячоліттями хвилюють уми вчених, філософів та письменників. На читача як завжди чекає відверта розмова про любов, про сім’ю, про взаємини статей і про самотність.

«Чоловіки без жінок» – це перша збірка оповідань за останні роки, після виходу «Токійських легенд» минуло вже 10 років.

Екранізація оповідання «Сядь за кермо моєї машини» зі збірки Харукі Муракамі отримала «Оскар» за найкращий іноземний фільм цього року. Режисером стрічки став Рюсуке Хамагуті, а головні ролі зіграли Хідэтосі Нісідзіма, Токо Міура та Масакі Отарі.

Кадр з фільму “Сядь за кермо моєї машини”

«У метрі один від одного», Рейчел Ліппінкотт, Міккі Дотрі, Тобіас Іаконіс (2018)

Чи можна закохатися в когось, кого ти ніколи не зможеш обійняти? Хлопець та дівчина. Кохання з першого погляду. Кохання, якому навіть смертельна хвороба не зможе завадити. Стелла і Вілл кидають виклик долі і йдуть наперекір усім. Вони зустрілися, коли найбільше потребували цього. Ось тільки їхня любов приречена, адже Вілл ніколи не зможе торкнутися Стелли. Його дотик смертельно для дівчини. Але справжнє кохання не знає ні меж, ні заборон, і воно безумовно варте цілого життя…

Екранна версія вийшла не менш зворушливою. У головній ролі Коул Спраус та Хейлі Лу Річардсон.

Кадр з фільму “У метрі один від одного”

«Клуб любителів книжок та пирогів з картопляного лушпиння», Мері Енн Шеффер, Енні Берровз  (2019)

Драматичний фільм з довгою назвою та цікавим сюжетом, заснованим на однойменній книзі, написаній Енні Берроус спільно з Мері Енн Шаффері. Це історія про молоду письменницю, яка живе в повоєнному Лондоні і намагається придумати сюжет для своєї нової книги. Про жахіття війни писати їй рішуче не хочеться, інші теми здаються або нудними, або недоречними. У цей момент дівчина отримує несподіваний лист від незнайомця, який змінює її життя.

Роман майже миттєво став життєствердним бестселером, а його екранізація заслужено отримала похвалу від багатьох критиків. Шумні вулиці британської столиці, пустельне узбережжя острова Гернсі, костюми повоєнної епохи, відмінний підбір акторів – кінострічка сподобається всім любителям добрих та світлих історій.

Кадр з фільму “Клуб любителів книжок та пирогів з картопляного лушпиння”

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: