Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Вчиться захищатися від маніпулятора

Вчиться захищатися від маніпулятора фото

Практично кожному доводилося в житті стикатися з маніпулятором. «Так, здається, я знову погарячкувала і втратила самовладання. Вибач, що розлютилася через нещасне запізнення на 40 хвилин. Я сама винна: не нагадала. А сумки були не такими й важкими». Знайома історія? Сподіваємося, ні. Така легка і вміла маніпуляція, мов павутиння хитрого павука, сховалася за вуаллю шантажу, погроз, лестощів і почуття провини.

Так, здається, я знову погарячкувала і втратила самовладання. Вибач, що розлютилася через нещасне запізнення на 40 хвилин. Я сама винна: не нагадала. А сумки були не такими й важкими. Знайома історія? Сподіваємося, ні. Така легка і вміла маніпуляція, мов павутиння хитрого павука, сховалася за вуаллю шантажу, погроз, лестощів і почуття провини.

Ми знаємо, що робити, якщо ви продовжуєте потрапляти на вудочку кривдника, котрий змушує вас сумніватися у своїх рішеннях і несподівано для себе приймати його бік.

1. Відмежовуємось від причини інциденту

Як незаперечний козир маніпулятор найчастіше використовує конкретну ситуацію. Завалювати подарунками та наполегливо натякати на заміжжя, допомогти з працевлаштуванням і диктувати свої умови, які не збігаються з вашими планами.

Позбавте маніпулятора мотиву того фактора, на якому він намагається зіграти. Поверніть подарунок. Вирішіть свої труднощі з роботою самостійно. Насолоджуйтесь, ви нікому нічого не винні.

2. Переносимо фокус уваги на маніпулятора

Найменше маніпулятор, який концентрує увагу на жертві, очікує від співрозмовника блискавичного реваншу, причому за його ж методами.

Дайте відповідні запитання, простота яких виб'є агресора з колії. Ви можете, наприклад, запитати:

  • Тобі насправді важлива моя думка? Мені здається, ти ставиш мене перед фактом.
  • Ти готовий підтримати моє рішення, навіть якщо воно не збігається з твоїм?
  • Ти дійсно чекаєш, що я це зроблю? Тобі відомо, що це не в моїх інтересах.

Колега любить делегувати свої обов'язки іншим, поринаючи в душевні розмови та втираючись в довіру? Уточніть, чи готовий він виконати наступного разу вашу частину завдання. Такі питання дають змогу розкрити абсурдність вимог (чи примх?) маніпулятора. У них він побачить сутність своїх претензій і, ймовірно, відступить.

3. Абстрагуємося через прості дитячі методи

У психології часто найпростіші прийоми дають класний результат. Пам'ятаєте, як в дитинстві ми за спиною крутили дулі забіякам з сусіднього двору?

Час йде, а традиції залишаються. Зобразіть вищеназвану фігуру однією рукою, прикривши її долонею іншої руки. Подумки спрямуйте її на маніпулятора. Ви здивуєтеся, але це насправді працює. Не смійтеся і спробуйте.

4. Звертаємося на ім'я

Це не тільки приємно для співрозмовника, але й корисно для вас самих. Ідея не нова: про те, як важливо називати людину на ім'я, ще в 1936 році писав Дейл Карнегі в книзі «Як завойовувати друзів і впливати на людей».

Таке звернення налагоджує взаєморозуміння. Важливий момент: до співрозмовника краще звертатися тим варіантом імені, яке йому найбільш приємне. Попросіть його відрекомендуватися. Як він себе назве: Микола чи Коля? Саме цю форму і варто використовувати.

Люди, до яких ми звертаємося на ім'я, налаштовані до нас більш дружньо. Використовуйте цей метод щодо маніпулятора, і цілком ймовірно, що йому не захочеться більше вас експлуатувати.

5. Уважно дивимося в очі

Як і в попередніх випадках, мета цього прийому вивести маніпулятора з рівноваги. Перший крок відповісти відмовою на прохання, яке вам нецікаве. Однак для досвідченого маніпулятора це не стане перешкодою. Дивіться пильно в очі співрозмовнику, відмовляючи йому в проханні.

Партнер відчує себе загнаним в кут. Зоровий контакт вимагатиме відповідної реакції, наприклад пояснень. Або ж така дія буде німим докором, що теж може спрацювати.

6. Не дозволяємо узагальнювати

Стандартна тактика маніпулятора вирвати з контексту якусь конкретну ситуацію і зобразити її як типову поведінку співрозмовника, викликаючи в нього почуття провини й сорому.

Наприклад, дружина розлютилася через те, що чоловік забув винести сміття. Вона дорікає чоловікові в регулярному ухилянні від домашніх справ, хоча очевидно, що це одиничний випадок.

Не дозволяйте маніпулятору таких узагальнень. Спокійно попросіть навести приклад ситуації, що дозволили йому зробити такий висновок.

Можливо, ти маєш рацію. Згадаймо, чи поводився я так само раніше.

7. Повторюємо доти, поки наша думка не дійде до маніпулятора

Заїжджена платівка дратує. І не тільки меломана. Маніпулятори теж не люблять слухати «на репіті» одну і ту ж фразу, особливо якщо вона їм неприємна.

Чи відчуваєте, що співрозмовник не припиняє тиску, змушуючи прийняти зручне йому рішення? Придумуємо універсальну відповідь і повторюємо з рівною інтонацією людини, геть позбавленої будь-яких емоцій, стільки раз, скільки їй знадобиться для розуміння.

Універсальні відповіді: «Я не буду цього робити», «Мені неприємний діалог», «Закриймо цю тему», головне — не змінюйте інтонації та не підключайте емоцій. Це не має звучати підкреслено байдуже або токсично. Приклад діалогу:

Мені здавалося, ти мене розумієш.
— Я готова ще раз вислухати тебе.
— Навіщо з тобою говорити, якщо ти не можеш чути?
— Я готова ще раз вислухати тебе.
— Ти не розумієш елементарних речей. Може, просто не хочеш мене зрозуміти?
— Я готова ще раз вислухати тебе.

8. Абстрагуємось і розслабляємося

Ще один ігровий прийом, що допомагає поставитися до ситуації з легкістю і гумором. Уявіть, що між вами та маніпулятором стоїть величезний акваріум з товстими скляними стінками. Крізь них не проходить звук. Ви бачите лише ворушіння губ співрозмовника і навіть не уявляєте, про що він в цей момент говорить.

9. Дотримуємося дистанції

Маніпулятори люблять вдиратися в особистий простір, підключаючи тілесний контакт: ближче присунутися, доторкнутися руки, поплескати по плечу. Щоб зупинити процес маніпуляції, зробіть кілька кроків назад. Це дозволить дистанціюватися і перервати контакт.

Багатьом з нас важко тримати себе в руках або відповісти відмовою в особистому спілкуванні. В такому випадку можна попросити співрозмовника обговорити питання в листуванні. Таке рішення ідеально підходить для робочих стосунків.

10. Застосовуємо самоаналіз

Маніпулятори хочуть вселити жертві почуття провини. Наприклад, батьки, які прихворіли, скаржаться на здоров'я, щоб діти бігли до них за першим покликом, кидаючи сім'ю, роботу та важливі справи.

Мучитеся почуттям провини? Чи згодні ви з нав'язаною думкою про власну нікчемність, егоїзм, невдячність? Запитайте себе:

  • Чи дійсно я егоїстичний? Адже я багато зробив для неї в минулому. Минулого тижня ми бачилися 3 рази, я прибрав квартиру, пішов за ліками й залишив гроші.
  • Чи правда, що я такий поганий? Є речі, які свідчать про протилежне.

Чи потрапляли ви на гачок маніпуляторів? Які методи допомагали вам врятуватися з неприємних ситуацій? Діліться своїм досвідом: він може бути корисний іншим.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: