Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Ці вчинки дорослих ніколи не забувають діти

Ці вчинки дорослих ніколи не забувають діти фото

Деякі дорослі так не вважають, але діти дуже кмітливі, розумні. Нам, дорослим, здається, що ми завжди знаємо як краще, просто тому, що довше живемо на цьому світі, ніж вони. Все так, але часто ми недооцінюємо їхню думку. Юний розум дуже сприйнятливий, і діти запам’ятовують усе, чого ми їх навчаємо. Але особливо на них впливають наші вчинки. Ви багато робите для своїх дітей, але ці вчинки вони не забудуть ніколи:

Як ви виявляєте прихильність до них

Те, як ви показуєте свою любов до дитини, у довгостроковій перспективі стає її способом вираження любові. Через вашу відстороненість і відсутність прихильності дитина виросте замкненою і не здатною виражати емоції. Увібравши це з дитинства, вона несвідомо буде робити саме так.

Оточіть її безмежним теплом і турботою, щоб у неї було здорове уявлення про любов. Частіше говоріть «Я люблю тебе», обіймайте і цілуйте, щоб дитина знала, що вона важлива для вас.

Ваше ставлення до їхніх помилок

Всі діти приречені на помилки з простої причини – вони вчаться. Однак ваша реакція суттєво впливає на їх сприйняття власних промахів і те, які уроки вони винесуть. Якщо ви кричите і звинувачуєте дитину, вона намагатиметься уникати подібних помилок лише зі страху, але нічого не навчиться.

Згодом вона перестане реагувати на ваш гнів і на зло вам відмовиться виправляти свої помилки. В результаті дитина виросте впертою і злою. Будьте мудрішими, акуратно підбирайте слова. Завдяки позитивному настрою дитина повірить, що може звернутися до вас за допомогою, не побоюючись засудження та агресії.

Ваше ставлення до їх досягнень

Дітей шалено тішить, коли цінують їх досягнення. Ваша дитина поки що тільки вчиться, і невелика підтримка здатна творити дива з її самооцінкою – як зараз, так і в довгостроковій перспективі. Поплескування по спині зі словами «Я тобою пишаюся», ваша присутність на її нагородженні чи щорічних заходах значно впливає на стосунки між вами.

Постійні кепкування через те, що дитина щось неправильно зрозуміла, викличуть образу, яка поступово посилюватиметься. Висловлювати гордість за свою дитиною – це чудово.

Ваші уроки фінансової грамотності

Діти постійно спостерігають і навчаються, тому ваші вчинки такі важливі. Вам здається, що дитина мало що розуміє у фінансах, але вона помічає ваші витрати та формує свої стосунки з грошима. З раннього віку навчіть її розумно накопичувати та витрачати. Беріть із собою в магазин і дозволяйте вибрати продукти та інші покупки.

Нехай подивиться, як шанобливо ви спілкуєтеся з продавцями, а потім дайте відповідь на її запитання. Ці дрібниці вкарбуються в її свідомості і допоможуть стати відповідальною людиною.

Цінності, які ви їм прищеплюєте

Дитина, безумовно, навчиться того, чого ви її навчаєте. Але значно важливіше те, що вона бачить удома. Звичайно, ви хотіли б навчити її не смітити, прибирати за собою та поважати жінок, але ці уроки не дадуть результату, якщо ваші слова будуть розходитися зі справою.

Дотримуйтесь своїх цінностей у присутності дитини, щоб вона їх засвоїла. Розділіть із чоловіком домашні справи, щоб дитина зрозуміла, що у дівчаток та хлопчиків рівні обов’язки. Прибирайте за собою, щоб дитина навчилася підтримувати чистоту. Прищепіть ці звички якомога раніше, тому що змінити їх потім буде складно.

Вікторія Кірдій

Як часто ви залучаєте їх до прийняття рішень

Так, вони діти, і так, вони не здатні приймати важливі для сім’ї рішення, але це не означає, що вони не повинні брати участь! Залучення малюка до прийняття невеликих повсякденних рішень сформує почуття відповідальності та навчить діяти розумно та практично у майбутньому. Спостереження за вашими з чоловіком обговореннями покупок, ремонту та домашніх справ допоможе малюку зрозуміти, як приймати рішення, і це поступово увійде до звички.

Якщо ви не залучатимете його, тому що він «поки що маленький», швидше за все, він і в дорослому віці буде не здатний брати на себе серйозну відповідальність і по кожній дрібниці звертатиметься за вашим схваленням.

Ваша реакція на їхній смуток

Ми не завжди надаємо значення банальним причинам дитячого смутку, але це ще одна річ, яка залишається в їхній підсвідомості. Якщо дитина каже, що їй сумно, поговоріть із нею та запитайте, що сталося. Скажіть свою думку та втіште її, якщо їй це потрібно. Якщо дитина хоче поплакати, то хай плаче.

У жодному разі не кажіть, що «хлопці не плачуть» та інші фрази, які завадять дитині висловити почуття, — це прямий шлях до катастрофи. Через ваше зневажливе ставлення до переживань малюка він більше не прийде до вас зі своїми проблемами, знайшовши допомогу в іншому місці.

Чи прислухаєтеся ви до них

У дітей бурхлива уява і їм хочеться стільки розповісти. Вислухайте їх! Необов’язково вслухатися в кожне слово, важлива ваша реакція, коли дитина ділиться чимось, що її хвилює. Якщо ви постійно відмахуєтеся і не звертаєте увагу, дитина поступово перестане з вами ділитися і навчиться тримати все в собі. Це призведе до сором’язливості та невміння спілкуватися, коли вона подорослішає. Слухайте дитячі історії із захопленням.

Скільки часу ви проводите разом

Ви напевно щосили намагаєтеся якомога більше часу проводити з дітьми. Життя складне: робота, стрес та інші проблеми іноді змушують віддавати пріоритет іншим речам, але постарайтеся цього не допускати. Навіть коли робота над усе, знайдіть спосіб побути з дитиною.

Візьміть її в офіс і дозвольте мовчки пограти з канцелярським приладдям, поки ви працюєте, або відведіть її в парк і дивіться, як вона грається, поки ви завершуєте роботу на ноутбуці. Головне — бути в житті дитини, щоб вона не відчувала себе самотньою і не залежала від інших відносин, які допоможуть відчути свою значущість. Коли поряд з дитиною мама, вона завжди у безпеці.

Дитина – ваш головний скарб. Дбайте про неї мудро і з великою любов’ю. Так вона ніколи не забуде, що відчувала завдяки вам, а ваші уроки залишаться з нею на все життя і продовжаться у майбутніх поколіннях.

Джерело

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: