Завантаження ...

Що треба донькам від своїх батьків

Що треба донькам від своїх батьків фото

досліджено, що коли доньки мають можливість бути довго дитиною без покладання дорослих обов’язків, вони мають більше шансів налагодити здорові стосунки з майбутнім партнером. Коли батько приймає дочку такою, якою вона є, і добре з нею спілкується, це знижує ризик розвитку депресії у неї в майбутньому. Коли батько є надійною фігурою, до якої у дочки розвинена сильна прихильність, це знижує ризик розладів харчової поведінки.

Поговоримо сьогодні про те, наскільки сильно та як саме впливають батьки на своїх дочок. Усі висновки підтверджено наукою.

1. Дозвіл бути дитиною

Іл.: Сніжана Суш

У опитуванні взяли участь 500 дорослих жінок, які згадують свій дитячий досвід спілкування з батьком. Ті з них, які пережили парентифікацію (дезадаптивний процес, при якому дитина починає брати на себе типові батьківські обов’язки по догляду за кимось – молодшими братами і сестрами, наприклад, за хворими родичами, робити по дому важкі дорослі обов’язки), мали слабкі особисті кордонами, ними легше можна було маніпулювати, вони потрапляли до аб’юзивних стосунків та інші ситуації психологічної незахищеності. Дівчатка ж, яким дозволено було в дитинстві залишатися безтурботною дитиною, як правило, вибудовували у дорослому віці здоровіші стосунки з партнером, були впевненішими в собі, у них набагато рідше спостерігалися депресивні стани.

2. Більше тепла та участі в житті дочок

Іл.: Сніжана Суш

Депресивні стани можуть виявлятися вже у підлітковому віці. В одному дослідженні порівнювалися дві групи дівчаток-підлітків: одні ніколи не стикалися з депресією, в інших вона була діагностована. Так ось, дівчатка з депресією набагато частіше повідомляли, що відчували себе покинутими та знехтуваними татами, що у них холодні та відсторонені стосунки з ними.

Тому, якщо ви, батьки, хочете захистити своїх дочок від психологічних розладів, проявляйте тепло та турботу стосовно дочок. Втім, люблячим батькам це вдається легко. Однак, навіть якщо людина сама по собі стримана, можна взяти за правило регулярне спілкування з дочкою, показувати, що вам цікавий світ, у якому вона живе.

3. Проводьте більше часу за спільною фізичною діяльністю

Іл.: Сніжана Суш

Час, проведений разом із батьками, за якоюсь спільною справою, позитивно позначається на дітях обох статей. Але в парах батьки-дочки найбільш ефективним спільним проведенням часу були заняття спортом або якісь справи для завершення яких потрібне фізичне навантаження (наприклад, ремонт, перестановка меблів, приведення саду в порядок тощо).

Самі батьки покращували свої позитивні батьківські навички, максимально вкладалися у батьківство, і дівчатка від цього отримували вигоди у вигляді соціально-емоційного благополуччя.

Маленькі дівчатка так само як і маленькі хлопчики обожнюють активні ігри з батьком, боротьбу, біг та іншу діяльність, яка потребує фізичної активності. Дівчатка, у яких усе це було, були набагато успішнішими в соціумі і впевненіше почували себе, ніж дівчатка, які мали лише інтелектуальний спільний час з батьками (наприклад, допомога з уроками, бесіди перед сном).

Різниця в результатах була особливо помітна за 9 місяців. Батьки брали участь у спеціальній навчальній програмі, що досліджувала вплив спільних фізично активних видів діяльності на розвиток дочок. З невпевнених у собі дівчат доньки за 9 місяців такої практики перетворювалися на емоційно стабільних, соціально авторитетних, які вміють приймати особисту відповідальність, вибудовувати особисті межі.

4. Не порушуйте автономію доньок

Іл.: Сніжана Суш

Жінок, у яких були різні розлади харчової поведінки, попросили згадати та описати характер їхніх взаємин із батьками. Виявилося, що майже всі ці взаємини відрізнялися меншою турботливістю, але при цьому надмірною опікою з боку батьків, що доходить до хворобливих форм. Високий рівень контролю та низький рівень прихильності, каральні заходи у разі порушення правил батька, виливались у жінок у психологічні проблеми із прийняттям себе.

Це вже не перше дослідження, в якому робиться висновок про те, що жінки, які переїдають, у дитинстві були позбавлені емоційної підтримки батьків та дозволу на власну автономію.

Бути залученими до життя своїх дітей нелегко. Особливо для батьків. Ще важче для вітчимів. Але якщо вам не байдуже, як почувається ваша дочка, почніть з усвідомлення того, як саме ви проводите час разом. Згадайте 5 спільних занять за останній місяць, які ви провели з дочкою? Які 4 теми ви підтримали? Якщо не набирається навіть цієї кількості, то час бити на сполох – ваші стосунки схожі на стосунки чужих людей.

Автори досліджень відзначають ще одне дуже приємне спостереження: вітчими, які добровільно виявляють інтерес до життя своїх падчериць, також можуть вплинути на їх благополуччя в майбутньому, як і рідні батьки.

Ольга Ракітіна
За матеріалами

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия