Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Знаючи це легше вижити в природніх умовах

Знаючи це легше вижити в природніх умовах фото

STOP. Саме цю техніку використовують такі професіонали, як Марк Дженкінс (Mark Jenkins), коли заблукали в пустелі без GPS або телефону. Це означає «зупинись (stop), подумай (think), спостерігай (observe) і плануй (plan)». Захист від травм, пошук чистої води і шляхи до цивілізації можуть зайняти більше часу, ніж ви очікували.

Тому до Вашої уваги кілька практичних порад, які можуть стати в нагоді, якщо ви залишилися один на один з дикою природою.

 

1. Одягніть на гілку поліетиленовий пакет, щоб зібрати воду

Пошук джерела прісної води – пріоритет для тих, хто загубився в диких місцях. Час, який людина може вижити без води, залежить від умов. Для довідки: спортсмен, який важко тренується в спекотну погоду, може отримати зневоднення, перегрітися і померти за лічені години.

На щастя, використовувати конденсат для отримання прісної води досить просто. Обмотайте поліетиленовий пакет навколо гілки з листям, яка знаходиться на сонці, і отримаєте необмежений запас прісної води.

2. Оберніть тіло пухирчасто. плівкою і / або листям, щоб зігрітися

Це може здатися непрактичною порадою, але упаковка пухирчастої плівки надзвичайно важлива в поході в холодну погоду. Ця упаковка утримує шар повітря в якості буфера і діє як відмінний теплоізолятор. Вона також використовується для утеплення вікон взимку. Якщо ж плівки під рукою не виявилося, ви завжди можете використовувати сухе листя. Дослідження показали, що, наприклад, сухе листя яблуні покращує теплоізоляцію.

3. Зберіть ранкову росу з допомогою «браслетів» на ногах

Цей метод широко застосовувався австралійськими аборигенами, які ходили на великі відстані без води. Вони скачували суху траву в кульку або обмотували її навколо щиколоток під час руху до сходу сонця, збираючи воду з роси.

4. Спіть на узвишші, щоб уникнути переохолодження

Продовжувати йти вночі не найрозумніше заняття. Якщо вам належить провести ніч в дикій місцевості, доведеться знайти собі відповідне укриття. Якщо поблизу немає печер або іншого способу захиститися, необхідно ізолюватися від холоду і спати на узвишші, щоб уникнути переохолодження.

5. Потріть руки сосновими голками, щоб менше кусали комарі

Ви можете використовувати природні засоби, щоб уникнути цих потенційно небезпечних комах. Наприклад, сосновий запах відлякує комарів і деякі види кліщів.

6. Прикиньте мертвим, зіткнувшись з великими тваринами

При зустрічі з ведмедем найкраще повільно задкувати назад, оскільки в більшості випадків ведмідь боїться вас більше, ніж ви його. Правда, під час атаки чорного ведмедя дати відсіч може бути непоганою ідеєю. Однак, якщо вам зустрівся хтось більший і потужніший, наприклад грізлі, кращий шанс на виживання – згорнутися калачиком і прикинутися мертвим.

7. Перетинайте річку там, де вода глибока і повільна

Переправа може здаватися простою справою, але поставитися до неї потрібно з обережністю. Найбезпечнішими місцями для переходу є прямі ділянки між вигинами річок. Чим швидша течія, тим вона небезпечніша. Киньте палицю, щоб перевірити швидкість течії. Пам’ятайте, що легше перетнути глибоку і повільну воду, ніж швидку і мілку.

Переходячи річку, завжди йдіть вгору за течією, так, щоб вода текла до вас, і злегка нахиліться вперед, тримаючи ноги на ширині плечей. Зігніть ноги в колінах, щоб знизити центр ваги, і візьміть палицю в якості третьої точки опори: так безпечніше переправлятися самому.

8. Зробіть лід за формою лінзи, щоб розпалити вогонь

Прозору крижину товщиною близько 5 см можна перетворити в лінзу для розпалювання вогню за тим же принципом, що і з лупою. Хитрість в тому, щоб створити форму, тонку по краях і товсту посередині.

9. Зберіть вологе листя, щоб спалити його і подати димові сигнали

Коли ви вирішите питання з водою, укриттям і вогнем, вашим пріоритетом має стати скорочення часу перебування в диких умовах. Димовий сигнал може врятувати вам життя. Густий дим можна отримати за допомогою вологого листя.

Потім використовуйте вологий плед або велике листя, щоб розділити стовп диму на 3 хмари. Якщо хтось в літаку або човні побачить ваш димовийсигнал, його не сплутаєш з лісовою пожежею. Стовп диму з 3 хмарами – це код надзвичайної ситуації у корінних американців і бойскаутів.

10. Використовуйте попіл в якості дезинфікуючого засобу

У такій ситуації гігієна може здатися найменшою з ваших турбот. Однак вам може знадобитися вимити руки, щоб надати самому собі першу допомогу. У такому випадку можна використовувати попіл від багаття, оскільки, згідно з дослідженнями, він так само ефективний, як і мило.

Бонус: ігноруйте міфи про виживання, такі як питво сечі або мох, що росте тільки з північного боку

Пиття сечі або використання моху в якості орієнтира – ось деякі з міфів, які прийшли до нас з кіно. На жаль, обидва вони невірні. По-перше, сеча може бути більш-менш стерильна, тільки якщо у вас здорові нирки. По-друге, весь сенс сечовипускання в тому, що ваш організм відфільтровує з крові надлишок солей і мінералів. Його повторне споживання дасть серйозне навантаження на нирки і лише посилить вашу спрагу через вміст натрію.

Мох же ж росте всюди, де волого і мало сонця. У деяких місцях в Північній півкулі він дійсно зростає на північній стороні, але це не абсолютне правило. У Південній півкулі мох може рости і на південній стороні дерев.

Джерело

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: