Завантаження ...

Один из лучших курортов Украины

Один из лучших курортов Украины фото

Лазурне – це невеличке селище на узбережжі Чорного моря на Херсонщині. Курорт приваблює туристів своїм морем і помірними цінами на відпочинок. Тут є куди витрачати гроші, разом із тим, тут можна провести комфортну бюджетну відпустку.  Кореспондентка редакції "‎О, Море"‎ побувала в Лазурному та дізналася ціни, випробувала на собі сервіс та описала плюси і мінуси відпочинку на цьому курорті у 2021...

Лазурне – це невеличке селище на узбережжі Чорного моря на Херсонщині. Курорт приваблює туристів своїм морем і помірними цінами на відпочинок. Тут є куди витрачати гроші, разом із тим, тут можна провести комфортну бюджетну відпустку. 

Кореспондентка редакції "‎О, Море"‎ побувала в Лазурному та дізналася ціни, випробувала на собі сервіс та описала плюси і мінуси відпочинку на цьому курорті у 2021 році.

Як дістатися Лазурного

Машиною з Херсона їхати 100 кілометрів, по часу – близько півтори години, це якщо виїжджати із центра міста. В області дороги в напрямку до морських курортів цілком задовільні, чимало довгих ділянок після капітального ремонту.

На під’їзді до Лазурного вас зустріне бетонка – до 10 кілометрів. Тож більшість відпочивальників та рейсових автобусів їдуть через трасу на Скадовськ, далі вздовж Джарилгацької затоки – за кілометражем трохи довше, за часом виходить однаково.

Автобуси із Херсона виїжджають від залізничного вокзалу – поряд є автостанція. Квиток коштує від 110 до 156 гривень. Можна вирушити автобусом із приміської автостанції чи автовокзалу. 

 Також можна замовити поїздку в автобусі із офіційним перевізником через blablacar. Ціни такі ж як у касі автостанції. Якщо їхати попутником – місце в машині коштує близько 85 гривень.

Поряд із залізничним вокзалом у літній сезон є чимало невеличких бусиків, які підлаштовуються під прибуття потягів і вирушають у напрямку морських курортів. Виїжджають вони за наповненістю, ціна може бути як і з автостанції, або трішки дорожою.

Важливо, якщо їхати рейсовим  автобусом – час у дорозі може бути і понад дві години. Рейс може пролягати через села і є заплановані зупинки. Деякі перевізники рушають напряму до курортних селищ, тоді дістатися Лазурного можна як і автівкою, десь за півтори години.

А ще, деякі перевізники у Лазурному надають послугу розвозу, тож вам не обов’язково виходити на автостанції: запитайте водія, чи зможе він підвести вас до потрібної вулиці.

А якщо ні – поруч з автостанцією у Лазурному завжди є таксі: і вдень і вночі. За 50 гривень вас довезуть за потрібною адресою. До речі, до будь-якої точки таксі коштує 50 гривень. Якщо дорогою вам потрібно зробити зупинку – перепитайте водія завчасно, бо можуть взяти як за дві адреси.

Так само, перевізники забирають пасажирів по селищу за адресами, коли їдуть на Херсон. Бронюючи місце в автобусі, ви повідомляєте адресу, де вас забрати. Придбати квиток можна на автостанції або ж забронювати місце у інформаційних точках по селищу.

Які пляжi і захід в мoре у Лазурному

Уся берегова лінія Лазурного – це суцільний пляж. Він піщаний, чистий, і дуже широкий. Навіть у високий сезон тут знайдеться місце для відпочинку.

Вздовж моря розташовані переважно великі пансіонати, готельні комплекси. І немає суцільної набережної. Усі пляжі безкоштовні і не відгороджені. Потрапити на пляж також можна безперешкодно через територію пансіонатів, що розташовані на узбережжі, або ж в обхід – тут є прямі дороги до моря, куди можна під’їхати машиною або ж дійти пішки.

Найбільше відпочивальників зазвичай – на центральному пляжі, а якщо ви шукаєте тихий відпочинок – можна пройтися або ж під’їхати до моря з боку Джарилгацької затоки або озера Устричне. Або ж з центрального пляжу пройтися ліворуч чи праворуч на кількасот метрів.

Влітку, коли спокійне море, з Лазурного можна пішки потрапити на острів Джарилгач. На косі природа така ж чарівна, як і на острові, і людей – зовсім мало.

У Лазурному немає хвилерізів, тож море – безкрає, відкрите, поряд із берегом досить  мілке, подалі є і глибокі ділянки. З чистотою моря – не вгадаєш: зранку воно може бути зовсім прозоре, під вечір – можуть з’явитися медузи і трохи тіни.

Ціни на центральному пляжі та набережній у Лазурному:

  • пляжі – безкоштовні;
  • вбиральня поряд із центральним пляжем – 5 гривень;
  • шезлонг під парасолькою – 60 гривень пів дня, 100 гривень – день;
  • бунгало – 200 гривень пів дня, 300 гривень день;
  • банан – 10 хвилин катання, 10 хвилин купання у морі – 100 гривень;
  • катамаран – 200 гривень година;
  • пінна вечірка для дітей – 100 гривень (на набережній у нічному клубі вдень влаштовують розваги для дітей);
  • батут – 20 гривень 5 хвилин, 30 гривень – 10 хвилин;
  • надувні гірки – 25 гривень три спуски;
  • кукурудза на пляжі – 30 гривень, дорогою до пляжу – 20 гривень;
  • креветка чорноморська на пляжі – 25-30 гривень.

Житло в Лазурному. Готелі, пансіонати чи приватний сектор?

Перша лінія вздовж моря – переважно великі пансіонати, які були збудовані ще за радянських часів. Однак, тут є і великі сучасні готельні комплекси, або ж ті, які облаштували під сучасні номери та апартаменти. Також на першій лінії є невеликі приватні готелі. 

Ціни у липні-серпні на першій лінії у номерах зі зручностями – від 300 гривень з людини до 2 500 гривень за номер.

Від вулиці Набережна (вона простягається паралельно морю) починається приватний сектор – і тягнеться на віддаль від моря. Тут є окремі готелі, а також – номери для відпочивальників є чи не у кожному подвір’ї. Тут можна зняти житло за 150 гривень з людини, або ж далі від моря, хвилин за 20-25 пішки, і за 100 гривень.

По рівню комфорту, номери за 150-200 гривень з людини, але ближче до моря, можуть дуже поступатися кімнатам далі від моря, але за 100 гривень з людини.

Забронювати житло варто завчасно. Однак, можна відшукати кімнату і на місці – чи не на кожному подвір’ї є табличка, що є вільні кімнати.

Платний автокемпінг у Лазурному є поряд із косою, що веде на Джарилгач (орієнтир – пансіонат "Чайка").

Територія розташована поряд із пляжем, можна навіть сказати, що майже на пляжі. Тут є прісна вода, душ та вбиральня. Ціна на такий відпочинок – 100 гривень на добу із автівки (автівка + 1 намет).

Також платний кемпінг є поряд із центральним пляжем на території пансіонату "Нафтовик". Тут намети розташовують також поряд із пляжем. Відпочивальники можуть користуватися вбиральнею і душем із гарячою водою у корпусі пансіонату. Коштує такий відпочинок за намет – 70 гривень, за автівку – 50 гривень, з дорослого – 50 гривень, з дитини – 30 гривень.

Тут рукою подати до усіх розваг – кафе, ресторани, нічні клуби.

Також відпочивальники облаштовують собі кемпінг на дикому пляжі – це поряд із озером Устричне. Щоправда, тут потрібно самим подбати про всі умови для відпочинку.

Ціни на харчування в Лазурному

Деякі готелі і пансіонати пропонують додатково послугу харчування – ціни близько 300 гривень на день з людини. Разом із тим, можна знайти житло з кухнею, і готувати самостійно – таких пропозицій більше.

Купити продукти можна на ринку і у магазинах. Тут є великий супермаркет – навпроти автостанції, і чимало маленьких магазинчиків, і у приватному секторі, і дорогою до моря. Ближче до моря ціни вищі, далі від моря – дешевші. У магазинах ціни на продукти та алкоголь десь в середньому на 10-20% дорожче, ніж у мережевих супермаркетах.

Супермаркет у Лазурному навпроти автостанціїАвтор: Ксенія Вічкітова

Найбільше закладів харчування і розваг знайдете дорогою від автостанції до центрального пляжу – тут все навколо шкварчить, димить і спокушає чогось перехопити: шашлики, овочі та риба на вогні, чебуреки, піца, роли.

Навіть на одну страву ціни різні – можна дорогою до пляжу підшукати, яка ціна вас влаштовує, аби потім повернутися на обід. Наприклад, комплексний обід коштує 85-100 гривень, а шашлик – 60-90 гривень за шампур (близько 200 грамів).

А ще, дорогою до моря через літній ринок можна і взутися, і вдягнутися, і сувенірів із собою набрати. Здається, що тут дійсно можна купити абсолютно все, ціни дешеві.

Для прикладу, дитяче пляжне взуття – 160 гривень, сонцезахисні окуляри – по 100 гривень, купальники від 200-300 гривень. Розраховуватися можна лише готівкою – банкомат є поряд із супермаркетом.

Загалом розрахуватися карткою в Лазурному можна лише в деяких закладах, або ж вам запропонують зробити переказ на картку.

Чим розважитися в Лазурному

У Лазурному кілька днів можна провести на пляжі, витрачаючи гроші лише на житло, їжу та напої, і насолоджуватися морем, виглядати дельфінів, які підпливають до самого берега.

Але можна й знайти інші розваги, окрім пляжу.

З Лазурного можна вирушити в організовану екскурсію по туристичним локаціям області – відвідати Джарилгач, Асканію Нову або ж сусідні курорти, де є аквапарк, дельфінарій. Записатися на екскурсію можна поряд із автостанцією, або ж пошукати в інтернеті і замовити поїздку.

Ціни на екскурсії з Лазурного:

  • Асканія Нова – 380 гривень,
  • Гаряче джерело – 250 гривень,
  • Рожеве озеро – 370 гривень,
  • острів Джарилгач – 400 гривень.

 

У вартість включено трансфер та вхідний квиток або екскурсія з людини.

Пляжні розваги у Лазурному традиційні – банани, катамарани, гірки. Можна зробити фото із хлопцями, які у костюмах аборигенів ходять по пляжу із африканським барабаном. Кілька фото у чудернацьких позах обійдуть у 50 гривень.

Також поряд із пляжем можна зробити тимчасові тату, постріляти у тирі, заплести афрокосички.

Під вечір відкривається лунапарк та починає працювати колесо огляду. Колесо розташоване поряд із центральним пляжем, його здалеку видно, і звідти відкриваються неймовірні краєвиди, особливо, на заході сонця. Одне коло з людини коштує 80 гривень.

За кількасот метрів від колеса, за сезонним озером, розташований лунапарк – ви побачите його дорогою від ринку до моря. Тут є розваги і для дітей і для дорослих. Атракціони коштують від 60 до 100 гривень.

Дорогою від літнього ринку до пляжу звідусіль лунає музика, все світиться і сяє. Можна знайти місце і для спокійного відпочинку, і для танців з караоке.

Також у Лазурному є кінотеатр просто неба – теж поряд із центральним пляжем. Тут на великому екрані просто поряд із морем показують фільми, а відвідувачі сплачують лише за оренду пуфів для сидіння: від 85 гривень (на одне місце) до 200 гривень (великий пуф на кілька місць).

КінотеатрАвтор: Ксенія Вічкітова

Чи варто їхати у Лазурне?

Лазурне – селище, яке тільки розвивається як курорт. У цьому його недолік, і в цьому, можливо, – перевага.

Цей курорт ще не зіпсований туристами та грошима. Селище не забудоване вздовж і впоперек, як інші курорти – тут є чим дихати, є відкритий простір, безмежне море і нескінчені пляжі

Тут можна знайти галасливу вечірку, або ж затишний відпочинок у тиші та спокої. Тут можна заселитися у дорогому готелі із басейном і рестораном, а можна зняти кімнатку на краю села і прокидатися під спів півнів. Тут є де відпочити зі 100 гривнями у кишені, і є де витратити кілька тисяч гривень за пару годин.

Так, ви зустрінете тут погані дороги, але зустрінете і щойно відбудовані. Десь побачите неприбране сміття. Обов’язково подумаєте, а щоб такого тут не вистачало, і як би можна було все переробити або ж добудувати – такі розмови відпочивальників можна почути постійно. 

Щороку у Лазурному з’являється щось нове – заклади, розваги, локації для фото. А море – таке ж чарівне, як і було. І заради моря сюди потрібно їхати, і влітку, і восени, і навесні. А все інше – на ваш смак і гаманець. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия