Завантаження ...

"Замок Річарда": чому не щастило мешканцям "вдома з привидами"

Дещо британської готики на Андріївському узвозі просто не може не привертати увагу. Звідки взялося архітектурне послання з Туманного Альбіону в самому серці Києва?

Є чимало цікавих і навіть містичних фактів в історії будинку №15, який отримав від засновника лейтенантської прози Віктора Некрасова прізвисько “замок Річарда Левине Серце”. Про цей чудернацький будинок сьогодны нам трохи розповість Мій Київ.

Невідомий автор

Не зберігся жоден історичний документ, який, напевно, доніс би до нас ім'я архітектора “вдома з привидами”. Прибутковий будинок зведено у 1902–1904 роках. Стиль побудови багатьом нагадує руку "київського Гауді" Владислава Городецького. Але залишається лише припускати, чия саме ідея створила будинок №15 на Андріївському.

З тією ж ймовірністю архітектором міг бути Андрій-Фердинанд Краусс, який збудував багато київських садиб та прибуткових будинків позаминулого століття. Хоча історики говорять про нього в основному як про техніка-будівельника "примарного замку".

Замок Ричарда Львиное Сердце Киев

Є версія, що у “замку Річарда” втілився вкрадений ескіз однієї з житлових будівель Міністерства внутрішніх справ Російської імперії у Петербурзі. Авторство проекту належить Роберту Марфельду, який зводив храмові комплекси та найвідоміші музеї тодішньої імперської столиці. Проект Марфельда було опубліковано в одному з номерів журналу "Строитель" за 1901 рік, але так і не реалізовано. Подібність ескізу з "будинком привидів" на Андріївському узвозі дало привід для світських пересудів про вкрадену ідею.

Як би там не було, єдине достовірне ім'я, яке збереглося в історії із Замком Річарда, — Дмитро Орлов. Так звали підрядника будівництва, представника відомої у Києві купецької династії. Доля Орлова, до речі, склалася трагічно: за сім років після закінчення будівництва його застрелили.

Тоді посилилися чутки про дивні лякаючі звуки, що лунали в будинку. Народна чутка відразу ж пов'язала їх з нечистою силою, але насправді все виявилося набагато цікавішим. І почалася пов'язана з будинком містика ще раніше, 1904-го, коли майже відразу ж після завершення будівництва в ній сталася пожежа.

Пожежа і містика

"Річард" постраждав від вогню на тому етапі, коли в ньому вже встановлювали віконні та дверні блоки, сходи, настилали підлогу. Але 24 березня, разом з майже доведеною до кінця роботою, у вогні загинули двоє теслярів, що залишилися ночувати в будинку. Обставини їхньої смерті залишилися загадковими. Чи то через збитки, чи то з власних мотивів Орлов не розрахувався з робітниками. І реставрація руїн, що залишилися після пожежі, суттєво затягнулася.

Замок Ричарда Киев

За однією з версій, після загибелі Дмитра Орлова 1911-го на Далекому Сході, будинок №15 було продано на торгах і змінило кількох власників. Іншою — добудовувати житловий будинок довелося вдові вбитого купця, Лідії Орлової, надалі він їй і належав.

Здавалося б, всі пригоди залишилися позаду, будівництво успішно завершено. Але схожі на завивання і плач звуки вітру, що особливо лунали ночами, відштовхували постояльців. Правда, були й ті, кого вони приваблювали, — богема початку XX століття просто любила всякі містифікації. Люди мистецтва мешкали тут заради краси Андріївського узвозу та специфічного натхнення з часткою адреналіну.

Продовження статті із подальшою розповіддю про долю будинку та його мешканців читайте на Мій Київ. Вас очікує багато цікавих фактів та неординарних подробиць з минулого.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия