Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Українські вечорниці

Добру традицію започаткував Палац дитячої та юнацької творчості Славутича. 14 січня у паркетному залі палацу відбулось народне свято «Українські вечорниці», який підготували гуртківці разом зі своїми педагогами. Мета цього заходу – ознайомити дітей та й нагадати...

 

Добру традицію започаткував Палац дитячої та юнацької творчості Славутича. 14 січня у паркетному залі палацу відбулось народне свято «Українські вечорниці», який підготували гуртківці разом зі своїми педагогами.

Мета цього заходу – ознайомити дітей та й нагадати дорослим традиційне проведення Андріївських вечорниць та обрядів, пов’язаних з ними, виховувати любов до рідної мови, національних традицій, народної творчості, до краси і гармонії навколишнього світу та інтерес до історичної і духовної спадщини українського народу.

Вхідним квитком на свято було знання щедрівок або колядок, а хто не знав, їх також пускали с умовою, що на наступний рік вони повинні обов’язково вивчати якусь. Іспит приймала українська господиня хати - директор палацу Ніна Єрьоміна. Свято Андрія Первозданного, або свято Калити – це молодіжне свято, і його початок відноситься к дохристиянської пори, тому звичаї та обряди вдень цього свята мають також тій уклін: ворожіння, заклинання, кусання калити, коржа з білого борошна.

Учасники свята стали свідками інсценізації обряду початку вечорниць, взяли участь у вікторині знань української мови, та українського фольклору - казка «Рукавичка», спробували українські страви, побачили та послухали народні пісні та танцювальні композиції. Для малечі були розважальні забави, для дорослих - вікторини.

На другому поверсі кожен гурток за окремим столом підготував народні страви – вареники, данники, пиріжки с капустою та цибулею та інші страви. Ведуча Богдана Кидиба запросила усіх прийняти участь у святі. Яскрава новорічна ялинка, нагадала усім, що це новорічні свята.

Виступ творчої молоді доповнив свято. Заміст запланованих годину двадцять, свято продовжувалось майже дві години. Гості висловлюють вдячність організаторам за яскраве дійство та добрий настрій.

ВАдим ІВКІН,
ФОТО Тетяни та Ірини Ласици, Анни Сибірської, Полини Скриннікової, Майї Руденко, Вадима Івкіна.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: