Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Вакцинація у Славутичі. Що наразі відомо?

Нещодавно стало відомо, що Київська область одержала партію вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield) для проведення першого етапу імунізації проти COVID-19. Як відомо, щеплення в Україні буде відбуватися добровільно та безоплатно...

>Нещодавно стало відомо, що Київська область одержала партію вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield) для проведення першого етапу імунізації проти COVID-19. Як відомо, щеплення в Україні буде відбуватися добровільно та безоплатно.

На данний момент в Україні зареєстровані дві вакцини, але в навності одна, яка називається Covishield (AstraZeneca). Як повідомляють на сайті https://vaccination.covid19.gov.ua/, вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Дозволена для екстреного використання в Європейському Союзі та інших країнах. 22 лютого вакцина зареєстрована для екстреного застосування в Україні.

Етапи вакцинації

- Так як вакцина зараз всім потрібна, в Україні, так як і в інших країнах, щоб не було черг та не збиралися натовпи людей, тому МОЗ створили етапи за ризиками, якими піддається людина. Високий ризик зараз у лікарів, які працюють у ковідних відділеннях. В другу чергу люди, яким 80 та більше років, тому що у них летальність один з десяти чоловік. Також люди, які живуть в казармах, наприклад військові та поліцейські, логічно, що їх будуть прививати швидше ніж інших. Наступний етап - люди, яким 60 та більше років, також люди, у яких є хоронічні захворювання, - прокоментувала Анастасія Беленок, лікар-педіатр у Славутичі.

На першому етапівакцинацію будуть проводити мобільні бригади з імунізації. На цьому етапі вакцинують людей, які більше всього мають ризик захворіти: медичні працівники, які працюють з хворими на COVID-19, мешканці та персонал інтернатів та будинків догляду за літніми людьми, також в першу чергу вакцинують учасників Операції об'днаних сил на Сході.На першому етапі планують вакцинувати близько 367 тисяч людей.

На другому етапіможна буде вакцинуватися через мережу первинної медичної допомоги та мобільних бригад з імунізації. За словами Анастасії, вакцину отримають літні люди 80 років та більше, лікарі, працівники соціальної сфери, зокрема соціальні працівники. На цьому етапі планують вакцинувати близько 3 мільйонів людей.

На третьому етапіможна буде вакцинуватися через мережу первинної медичної допомоги та мобільних бригад з імунізації. На цьому етапі вакцину отримають літні люди від 65 до 79 років та працівники в сфері освіти, також заплановано вакцинацію тим, хто підтримує безпеку та життєдіяльність держави. На третьому етапі заплановано вакцинувати близько 7 мільйонів людей.

На четвертому етапі вакцинуватимуть через мережу первинної медичної допомоги та мобільними бригадами з імунізації. На цьому етапі отримають вакцину люди з підвищеним ризиком інфікування, які проживають на окупованій території, також літні люди віком від 60 до 64 років та дорослі люди до 59 років, які мають супутні захворювання. Також заплановано вакцинувати людей, які знаходяться під вартою, в слідчих ізоляторах та працівники місць обмеження волі. На цьому етапі планують вакцинувати близько 11 мільйонів людей.

На останньому п'ятому етапі запланована вакцинація дорослого населення України. У разі наявності достатньої кількості вакцини може відбуватися водночас з попередніми етапами. На п'ятому етапі отримають вакцину близько 13 мільйон людей.

Як проводитимуть вакцинацію?

- Справа в тому, що AstraZeneca 10-ти дозна вакцина. Можна зателефонувати до Славутицької регестратури та записатися на вакцинацію, також передбачено записатися на вакцинацію на сайті Міністерства охорони здоров'я України до того, як настане ваша черга, - повідомила Анастасія Беленок, лікар-педіатр.

Вакцина від коронавірусу є добровільною. Тому, коли до вас дійде черга, то ви маєте написати заяву про згоду перед щепленням, або про незгоду. За словами Анастасії, це стандартна 063/о форма. Після того, як людина написала згоду та заповнила форму, все перевіряється лікарем, а потім людина йде на щеплення.

Коли почнуть вакцинувати у Славутичі

Анастасія Беленок повідомила, що робітники лікарні вже склали списки людей, яким передбачена вакцина в першому етапі. Після того, як подаються списки, приходить вакцина. Як повідомляють в інших ЗМІ-джерелах, вакцинація у Славутичі розпочнеться через місяць.


Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: